Blog

2021-08-18

Jak zachować lato na dłużej? W słoikach oczywiście, czyli jak naturalnie konserwować

Jak zachować lato na dłużej? W słoikach oczywiście, czyli jak naturalnie konserwować
Nie wiem jak u Was, ale u mnie wraz z czerwcem każdego roku rozpoczyna się sezon na przetwory, który trwa aż do jesieni. Nie szaleję z ilościami i pakuję do słoików tylko tyle ile zdołamy zjeść przez rok (góra dwa). Staram się za to aby moje przetwory zatrzymały jak najwięcej cennych wartości odżywczych. Tylko jak tu konserwować bez konserwantów? Jest na to rada, jeśli przyjrzymy się zarówno przyprawom tradycyjnie używanym w tym celu, jak i rozwiązaniom bardziej nowatorskim.
2021-07-27

Za co warto docenić owoc dzikiej róży?

Za co warto docenić owoc dzikiej róży?
Nie znam nikogo, kto choćby nie słyszał o krzewie dzikiej róży. Nieco mniej osób jednak ma świadomość jak wiele różnorodnych właściwości ma ta roślina. Ale od początku… Rosa canina czyli dzika róża, to mało wymagający, a uroczy krzew, który powszechnie występuje zarówno w stanie dzikim, jak i w parkach i ogrodach. Jego różowe kwiaty roztaczają przecudną woń, a owoce - o nich można mówić bez końca…
2021-07-24

Ni to kasza, ni to ryż, więc co? Quinoa!

Ni to kasza, ni to ryż, więc co? Quinoa!
Jest taka roślina, której nasiona znane i cenione są w krajach Ameryki Południowej już od 5 tysięcy lat. Po chwilowym spadku zainteresowania nią, w ostatnich latach wraca do łask i nawet w Polsce można znaleźć ekoplantacje, na których się ją uprawia. Ta roślina to komosa ryżowa (Chenopodium quinoa Willd.) znana również jako quinoa lub ryż peruwiański i to właśnie w Peru i Boliwii jest najczęściej uprawiana. To pseudozboże jest bliską krewniaczką występującej w Polsce komosy białej, ale również szpinaku czy buraka ćwikłowego! Dlaczego warto włączyć ją do diety? Zobaczcie sami.
2021-07-13

Owoc bzu czarnego - zdrowy czy trujący?

Owoc bzu czarnego - zdrowy czy trujący?
O bzie czarnym pisałam już nieco tutaj, ale wtedy skupiłam się na jego kwiatach, które mają liczne walory prozdrowotne. Mimo że swym wyglądem roślina ta nie każdego zachwyca, to jest warta uwagi, a to co najbardziej interesujące kryje w swoim wnętrzu. Warto zwrócić uwagę na owoce bzu czarnego, które oferują wiele korzyści. Pamiętać należy jednak o tym, że w całej roślinie znajdują się glikozydy cyjanogenne: sambunigryna i sambucyna. Związki te po spożyciu surowych części rośliny rozpadają się m. in. do cyjanowodoru czyli kwasu pruskiego. Objawy zatrucia to przede wszystkim osłabienie, zawroty głowy, przyspieszenie tętna, kłopoty z oddychaniem prowadzące nawet do duszności, nudności, wymioty i biegunka. Konieczna jest wtedy pomoc medyczna, a w pierwszej kolejności należy sprowokować wymioty.
2021-06-16

Kwiat bzu czarnego i jego niezwykłe właściwości

Kwiat bzu czarnego i jego niezwykłe właściwości
Być może są osoby, które nie kojarzą tej rośliny, choćby z wyglądu. U mnie zawsze przywołuje ona wspomnienia z dzieciństwa z wakacji spędzanych u babci na wsi. Bez czarny (Sambucus nigra L.) - bo o nim mowa - jest krzewem powszechnie występującym w Europie, a w naszym kraju pospolitym. Rośnie dosłownie wszędzie, na bezdrożach, między polami, ale również w miastach, w miejscach o których zapomniano. Kwitnie wraz z końcem czerwca i w lipcu, na biało - kremowo rozsiewając przy tym intensywny, miodowo-kwiatowy zapach. Owoce pojawiają się przeważnie we wrześniu, mają ciemną, purpurowo-fioletową barwę i silnie barwiący sok.
2021-05-25

Jeszcze troszkę o kaszach - jak je gotować + gryczana niespodzianka

Jeszcze troszkę o kaszach - jak je gotować + gryczana niespodzianka
O tym, że kasze warto jeść to już wiemy, ale jak je ugotować żeby zachowały jak najwięcej wartości odżywczych i nie przypominały rozgotowanej paćki? Niby proste - zasada jest taka, że na jedną część kaszy bierzemy dwie części wody. Kaszę wcześniej należy wypłukać tak, aby ostatnia woda, którą odlejemy była czysta. Następnie zalewamy ją wspomnianymi dwoma częściami wody, solimy i gotujemy. Gdy woda zacznie wrzeć, zmniejszamy gaz. W momencie gdy kasza wchłonie prawie cały płyn, zdejmujemy ją z ognia, przykrywamy, zawijamy w koc i na 15 minut odstawiamy w ciepłe miejsce. Podczas gotowania nie mieszamy jej, dzięki temu się nie poskleja i nie rozgotuje.
2021-05-13

Ważyła sroczka kaszkę... ale jaką?

Ważyła sroczka kaszkę... ale jaką?
Nie od dziś wiadomo, że wszelkie kasze bardzo korzystnie wpływają na nasze zdrowie. Czym są kasze? To jadalne nasiona zbóż lub zbóż rzekomych, które zostały pozbawione jedynie części niejadalnych. Czasami nasiona te zostają poddane niewielkiej obróbce mechanicznej. Ich historia sięga czasem tysięcy lat i są określane mianem żywności przetworzonej w najbardziej prymitywny sposób, ale to właśnie dzięki minimalnemu przetworzeniu tych ziaren wszelkie kasze zachowują najwięcej wartości.
2021-05-05

Pyszny obiad z płatkami drożdżowymi w roli głównej

Pyszny obiad z płatkami drożdżowymi w roli głównej
Mamy dla Was propozycję na wyśmienite wegańskie danie obiadowe (i nie tylko) z wykorzystaniem Płatków Drożdżowych Nieaktywnych. To jak na razie mało popularny składnik naszej diety, a to wielka szkoda. Przede wszystkim zawierają one ogromne ilości witamin z grupy B. 100 g nieaktywnych płatków drożdżowych czterokrotnie pokrywa dzienne zapotrzebowanie dorosłego człowieka na te składniki. Sporo jest także fosforu i selenu.
2021-04-21

Z jabłek nie tylko szarlotka, czyli kilka słów o occie jabłkowym

Z jabłek nie tylko szarlotka, czyli kilka słów o occie jabłkowym
Każdy z nas zna ocet. Tego spirytusowego używamy w kuchni przygotowując np. przetwory, a także w szeroko pojętym gospodarstwie domowym. Świetnie usuwa kamień w łazience czy czajniku gdy mamy “twardą” wodę, znajduje również wiele innych zastosowań. Ale nie o nim dziś chciałam opowiedzieć, ale o occie jabłkowym. To produkt powstający z jabłek, w wyniku naturalnej fermentacji - początkowo alkoholowej, a następnie octowej. Na pierwszym etapie węglowodany przy udziale drożdży przekształcane są w alkohol, który następnie fermentuje do kwasu octowego.
2021-04-10

Ryż - niekoniecznie biały. Na który warto zwrócić uwagę?

Ryż - niekoniecznie biały. Na który warto zwrócić uwagę?
Każdy z nas zna zwykły, poczciwy biały ryż. Swą popularność zawdzięcza temu, że jest naturalnie bezglutenowy, lekkostrawny i od dawna gości na naszych stołach. Ale gatunków, odmian i form ryżu jest dużo więcej, warto przyjrzeć im się bliżej. Większość dostępnych w handlu rodzajów ryżu pochodzi od ryżu siewnego (Oryza sativa L.), zboża, które znane jest człowiekowi już od ponad 5 tysięcy lat. Jest drugim najczęściej uprawianym zbożem na świecie i zapewnia wyżywienie ⅓ ludności świata. Warto jednak zwrócić uwagę na inne niż ryż biały jego formy. Są one pełne wartości odżywczych, których jego biały wariant jest pozbawiony. Dlaczego tak się dzieje?
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel