Blog

2023-03-06

Szybka i pyszna pasta z soczewicy, suszonych pomidorów i pestek dyni

Szybka i pyszna pasta z soczewicy, suszonych pomidorów i pestek dyni
Mam dziś kolejną propozycję dla wszystkich, którym znudziły się zwykłe kanapki. Pastę z soczewicy robi się prosto, szybko, a do tego jest sycąca i pyszna. Wyszperałam ją na blogu Agi Kopczyńskiej www.agamasmaka.pl, i muszę powiedzieć, że już przymierzam się do wypróbowania kolejnych jej przepisów. Zrobiłam ją jak zwykle, trochę "po swojemu" i receptura, którą zamieszczam poniżej jest lekko zmieniona.
2023-02-26

Dobroci wprost z ula… Część II - pyłek kwiatowy i pierzga

Dobroci wprost z ula… Część II - pyłek kwiatowy i pierzga
Dziś pszczelich perypetii ciąg dalszy i postaram się rozwiać kolejne wątpliwości. Czym jest pierzga i co ma wspólnego z pyłkiem kwiatowym? Jaki kolor ma pyłek? Czy może on przynieść korzyść człowiekowi?
2023-02-05

Dobroci wprost z ula… Część I - miód i propolis

Dobroci wprost z ula… Część I - miód i propolis
Już w przedszkolu dzieci dowiadują się, że krowa daje mleko, a pszczoła miodek. Wstyd się przyznać, ale z taką wiedzą na temat pszczół i miodu wielu z nas pozostaje przez wiele, wiele lat. Pominę tu fenomen rodziny pszczelej i jej funkcjonowania jako społeczności, bo na ten temat powstała niejedna praca naukowa i nie na tym chciałam się dziś skupić. Czy miód to wszystko czym raczą nas te owady? Jak powstaje miód? Czy to faktycznie sam cukier, tyle że w innej postaci? Wreszcie - co tak naprawdę miód ma wspólnego z odpornością i czy tylko na niego warto zwrócić uwagę?
2022-12-12

Czym pachnie Boże Narodzenie? Jak “ukraść” nieco tej magii na resztę roku?

Czym pachnie Boże Narodzenie? Jak “ukraść” nieco tej magii na resztę roku?
Gdyby się dłużej zastanowić, większość z nas nosy zaprowadzą do kuchni, a tam… No właśnie. Cóż takiego w sobie mają te korzenne przyprawy, że ich zapach tak jakoś magicznie rozgania gradowe chmury nad głową, skłania do zwolnienia kroku czy wywołuje uśmiech na twarzy? No i czy da się zrobić tak, żeby nie tylko w grudniu tak to działało?
2022-11-03

Fenomen oleju z czarnuszki - czy faktycznie jest tak cenny?

Fenomen oleju z czarnuszki - czy faktycznie jest tak cenny?
Coraz więcej słyszy się ostatnio pochlebnych, czasem wręcz niesamowitych opinii na temat oleju z czarnuszki. Czy słusznie? A może to jednak burza w szklance wody i zwykłe nakręcanie koniunktury? Czym w ogóle jest ta czarnuszka? Rozprawiłam się z tematem i oto efekt…
Czarnuszka jest surowcem zielarskim, częścią rośliny o legendarnych nieomal właściwościach są nasiona czarnuszki siewnej (Nigella sativa L.). To właśnie z nich tłoczy się olej. Te czarne, aromatyczne ziarenka są również wykorzystywane w piekarnictwie czy jako przyprawa w kuchni.  
2022-10-01

Kontrowersyjne konopie i CBD - czy jest się czego bać?

Kontrowersyjne konopie i CBD - czy jest się czego bać?
Długo dojrzewał we mnie ten temat. Z początku sama gubiłam się w faktach, domysłach, niedopowiedzeniach… W końcu poukładałam sobie w głowie solidną porcję sprawdzonej i rzetelnej wiedzy i postanowiłam się nią z Wami podzielić. Co konopie siewne mają wspólnego z marihuaną? Chciałoby się rzec - wszystko. Tak naprawdę to dwie nazwy określające ten sam gatunek rośliny. Gatunek jeden, ale nie wszystkie rośliny wykazują działanie odurzające jak marihuana. Wśród konopi znaleźć można różne podgatunki i odmiany różniące się między sobą.
2022-09-17

Słoneczne, polne kwiatuszki - na co pomoże wrotycz?

Słoneczne, polne kwiatuszki - na co pomoże wrotycz?
Gdy wakacje w pełni, w przyrodzie coraz bardziej widoczny staje się kolor żółty. Na nieużytkach, przydrożnych rowach i zaroślach coraz częściej zauważyć można wysokie rośliny o pierzastych liściach i charakterystycznych żółtych kwiatostanach zebranych w okazałe baldachy. Mowa tu o wrotyczu pospolitym (Tanacetum vulgare L.), który jest rośliną powszechnie występującą na terenie całego kraju. Wrotycz ma niewielkie wymagania, a do tego jest bardzo odporny na niekorzystne warunki, toteż często jest określany mianem chwastu.  Dlaczego jednak warto zwrócić uwagę na tak pospolitą roślinę?
2022-08-04

Legendarny deser minionej epoki, czyli piszinger na nowo

Legendarny deser minionej epoki, czyli piszinger na nowo
Kto go nie jadł niech żałuje. Mnie kojarzy się z dzieciństwem, kiedy to codziennością był brak w sklepach większości podstawowych produktów. Pamiętam kolejki “za wszystkim”, a czekolada była wielkim rarytasem. Im byłam starsza tym bardziej utwierdzałam się w przekonaniu, że trudne czasy wyzwalały w naszych mamach ogromną kreatywność. W pewnym sensie piszinger jest tego dowodem. Dla tych, którzy go nie znają - czym jest piszinger zwany andrutem? To wafle tortowe przełożone warstwowo masą kakaową przygotowaną z mleka, margaryny, cukru i kakao. 
2022-06-22

Czy wszystkie "dodatki do żywości" są złe? Słów kilka o pektynach

Czy wszystkie "dodatki do żywości" są złe? Słów kilka o pektynach
Dla mnie czerwiec, a wraz z nim wytęsknione truskawki, oznacza rozpoczęcie sezonu na domową produkcję dżemów. Moi domownicy wprost nie dopuszczają możliwości, aby zabrakło dżemu truskawkowego, przy czym jedyny akceptowalny to ten domowy. Przy tej okazji chciałabym rozprawić się z mitem, jakoby wszelkie dodatki do żywności były “przeklęte” i mogły nam wyrządzić jedynie krzywdę, nieomal wpędzając nas do grobu… Przesadzam oczywiście, bo to skrajne opinie, ale wiele osób z dużym dystansem podchodzi do dodawania do przetworów owocowych czegokolwiek poza cukrem, czyniąc to zupełnie bezrefleksyjnie…
2022-06-09

Tradycyjny syrop z kwiatów bzu czarnego w nowej odsłonie

Tradycyjny syrop z kwiatów bzu czarnego w nowej odsłonie
Bez czarny kwitnie obecnie na całego, więc nie mogłam się oprzeć aby nie zrobić pysznego i zdrowego syropu. O właściwościach tych drobnych i aromatycznych kwiatuszków pisałam już wcześniej. Kto pamięta - z pewnością podzieli mój entuzjazm, a kto nie pamięta - zachęcam do lektury, a ochota na syropek rozkwitnie jak bez ;)
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel