Blog Przejdź do bloga
2024-03-12
Pasta pistacjowa - perełka wśród najszlachetniejszych. Dlaczego jest tak wyjątkowa i jakie niesie korzyści?
Czy “pistacjowa” = “ekskluzywna”?
Trudno jednoznacznie odpowiedzieć na to pytanie. Z jednej strony pistacje w każdej postaci zawsze uchodziły za orzechy*) dość ekstrawaganckie ze względu na ich cenę. Były one i są również dziś zauważalnie droższe od większości orzechów.
Z drugiej jednak strony, gdy przyjrzymy się pistacjom dokładniej, zauważymy, że w tym przypadku zdecydowanie za ceną idzie jakość. Mam na myśli wszelkie walory prozdrowotne tych orzeszków. Tak więc jak dla mnie pistacje i wszystko co z pistacji (link do pasty pistacjowej) jest wyjątkowe.
2024-01-25
Pestki dyni - niepozorna skarbnica wartościowych (szczególnie dla panów) składników
Lubimy i cenimy dynię, nie tylko za jej piękny, pomarańczowy kolor, który rozwesela ponurą, listopadową jesień. Sama uwielbiam zupę dyniową z dodatkiem pomarańczy i imbiru, która cudownie rozgrzewa i najlepiej smakuje właśnie jesienią i zimą. Ale smakowity i pożywny miąższ tego warzywa to nie jedyne co może nam zaoferować dynia…