Wczytuję dane...
Kod producenta: Duk-MAK/BIAŁ/500
Realizacja zamówienia: 24 godzin
Wysyłka od: 13.00 PLN

Mak biały 500g


Opis produktu
Mak biały nazywany jest także Indiańskim, Makiem Bliskiego Wschodu lub Azjatyckim, ponieważ właśnie w tych kuchniach jest spotykany najczęściej. Jest łagodniejszą i szlachetniejszą odmianą maku. Ma słodszy smak niż mak niebieski i używany jest do świątecznych wypieków lub deserów. Biały mak jest bogatym źródłem kwasów tłuszczowych, białka, błonnika pokarmowego. Dostarcza witaminy z grupy B i E oraz żelazo, potas, sód, cynk, miedź. Mak ten wpływa kojąco na układ pokarmowy, ma działanie przeciwbólowe, przeciwgorączkowe, przeciwkaszlowe oraz uspokajające.

Zastosowanie
Białego maku używa się jako przyprawy lub posypki. To wspaniały dodatek do ciast, ciasteczek, deserów, słodkich bułeczek, a także pierogów, klusek, kutii i potraw wigilijnych. Mak biały jest niezastąpionym dodatkiem do Rogali Świętomarcińskich.

Warunki przechowywania
Przechowywać
w suchym i chłodnym miejscu.

Opakowanie
Sprzedawany towar jest pakowany w torebki Doypack z zapięciem strunowym, dodatkowo jest zgrzewany w celu utrzymania świeżości (różnica w kolorystyce opakowań jest spowodowana różnymi dostawami)

Kraj pochodzenia
Czechy

Wartość odżywcza produktu w 100g
Wartość energetyczna –
495 kcal
Białko – 2
2g
Tłuszcz –
37g
Węglowodany –
18g
Błonnik – 2
0,5g

Polecamy
Klienci, którzy kupili ten produkt wybrali również...

testowy widget