Mąki

( ilość produktów: 13 )

Trudno wyobrazić sobie codzienny jadłospis bez produktów, których głównym składnikiem jest mąka. Chleb i pieczywo na śniadania i kolacje, makarony i pierogi na obiad, ciasta na deser - smaczne, pożywne, dla zdecydowanej większości osób po prostu niezbędne.

Która mąka jest najzdrowsza?

Mąka to po prostu zmielone ziarna zbóż. W zależności od sposobu przygotowania ziaren zbóż - stopnia oczyszczenia go z łuski oraz stopnia zmielenia - mąki dzielą się na kilka typów. Co oznacza typ mąki podawany na opakowaniu jako pewna wartość liczbowa np. 450, 500, 2000? Liczba ta określa ilość składników mineralnych na 100 g mąki, a także jej kolor i granulację. Im wyższa liczba, tym większa zawartość minerałów, błonnika, witamin oraz ciemniejszy kolor i większa granulacja. Wytłumaczenie tego jest bardzo proste. Ciemna mąka o dużej granulacji powstaje z ziaren najmniej oczyszczonych, a to właśnie osłonka ziarna jest bogata w składniki odżywcze.

Mąka pszenna, żytnia, a może orkiszowa?

Najpopularniejszym typem mąki używanym w kuchni jest biała mąka pszenna typu 450 i mąka tortowa typu 450. Są to mąki bardzo miałkie, ubogie w składniki odżywcze, ponieważ produkuje się je z dokładnie oczyszczonych ziaren pszenicy. Mimo że niezbyt zdrowe są najczęściej używane - wysoka zawartość glutenu powoduje, że wypieki z niej są pulchne, sprężyste i ładnie wyrośnięte. Zdrowsza od mąki pszennej jest mąka żytnia. Ma mniejszą zawartość glutenu, jest też mniej kaloryczna. Z mąki żytniej w domowych przygotowuje się przede wszystkim smaczne pieczywo, bułki i chleby. Doskonałym uzupełnieniem tych typów mąk, a często nawet zdrową alternatywą dla nich jest mąka orkiszowa. Produkowana jest z orkiszu, zboża uważanego za praprzodka zbóż, najmniej zmodyfikowanego, pierwotnego i naturalnego. O zdrowotnych właściwościach orkiszu wiadomo od wieków, zostały one potwierdzone przez współczesne badania. Mąka orkiszowa jest bogata w błonnik i żelazo.

Dla kogo mąka bezglutenowa?

Mąki bezglutenowe są koniecznością w przypadku osób zmagających się z celiakią. Wykorzystuje się je również jako alternatywę zwykłej mąki w dietach odchudzających. Mąki bezglutenowe produkowane są z prosa (mąka jaglana), kukurydzy (mąka kukurydziana), gryki (mąka gryczana), ziemniaków, soi, kasztanów jadalnych.

Jaka mąka na chleb?

Mąka do wypieku chleba, czyli tak zwana mąka chlebowa to najczęściej pszenna typu 750-850, pszenna razowa typu 2000 oraz mąki żytnie. Doskonałą alternatywą dla nich może być zdrowsza mąka orkiszowa, mąka z płaskurki, a jako dodatek świetnie sprawdzi się również zdrowa mąka z amarantusa, która zawiera dużo nienasyconych kwasów tłuszczowych, błonnika, magnezu i wapnia.

      pixel