Blog

2022-09-17

Słoneczne, polne kwiatuszki - na co pomoże wrotycz?

Słoneczne, polne kwiatuszki - na co pomoże wrotycz?
Gdy wakacje w pełni, w przyrodzie coraz bardziej widoczny staje się kolor żółty. Na nieużytkach, przydrożnych rowach i zaroślach coraz częściej zauważyć można wysokie rośliny o pierzastych liściach i charakterystycznych żółtych kwiatostanach zebranych w okazałe baldachy. Mowa tu o wrotyczu pospolitym (Tanacetum vulgare L.), który jest rośliną powszechnie występującą na terenie całego kraju. Wrotycz ma niewielkie wymagania, a do tego jest bardzo odporny na niekorzystne warunki, toteż często jest określany mianem chwastu.  Dlaczego jednak warto zwrócić uwagę na tak pospolitą roślinę?
2022-08-04

Legendarny deser minionej epoki, czyli piszinger na nowo

Legendarny deser minionej epoki, czyli piszinger na nowo
Kto go nie jadł niech żałuje. Mnie kojarzy się z dzieciństwem, kiedy to codziennością był brak w sklepach większości podstawowych produktów. Pamiętam kolejki “za wszystkim”, a czekolada była wielkim rarytasem. Im byłam starsza tym bardziej utwierdzałam się w przekonaniu, że trudne czasy wyzwalały w naszych mamach ogromną kreatywność. W pewnym sensie piszinger jest tego dowodem. Dla tych, którzy go nie znają - czym jest piszinger zwany andrutem? To wafle tortowe przełożone warstwowo masą kakaową przygotowaną z mleka, margaryny, cukru i kakao. 
2022-06-22

Czy wszystkie "dodatki do żywości" są złe? Słów kilka o pektynach

Czy wszystkie "dodatki do żywości" są złe? Słów kilka o pektynach
Dla mnie czerwiec, a wraz z nim wytęsknione truskawki, oznacza rozpoczęcie sezonu na domową produkcję dżemów. Moi domownicy wprost nie dopuszczają możliwości, aby zabrakło dżemu truskawkowego, przy czym jedyny akceptowalny to ten domowy. Przy tej okazji chciałabym rozprawić się z mitem, jakoby wszelkie dodatki do żywności były “przeklęte” i mogły nam wyrządzić jedynie krzywdę, nieomal wpędzając nas do grobu… Przesadzam oczywiście, bo to skrajne opinie, ale wiele osób z dużym dystansem podchodzi do dodawania do przetworów owocowych czegokolwiek poza cukrem, czyniąc to zupełnie bezrefleksyjnie…
2022-06-09

Tradycyjny syrop z kwiatów bzu czarnego w nowej odsłonie

Tradycyjny syrop z kwiatów bzu czarnego w nowej odsłonie
Bez czarny kwitnie obecnie na całego, więc nie mogłam się oprzeć aby nie zrobić pysznego i zdrowego syropu. O właściwościach tych drobnych i aromatycznych kwiatuszków pisałam już wcześniej. Kto pamięta - z pewnością podzieli mój entuzjazm, a kto nie pamięta - zachęcam do lektury, a ochota na syropek rozkwitnie jak bez ;)
2022-06-08

Zdrowy i sycący chleb nasz powszedni z domowej piekarni

Zdrowy i sycący chleb nasz powszedni z domowej piekarni
Dziś proponuję upieczenie chleba tym z Was, którzy lubią - tak jak ja - pieczywo ciemne, pełnoziarniste, razowe lub typu graham, najlepiej z ziarnami, takie które nie jest "napompowane" powietrzem i ma dobry skład. Kilka lat temu trafiłam w sieci na przepis, który jest bardzo prosty, a chlebek wychodzi… Mmm… Taki jak lubię :) Trochę zmodyfikowałam pierwowzór i postanowiłam się z Wami podzielić tą recepturą. Nie jestem w stanie niestety podać autora przepisu. Przepis nie mojego autorstwa, ale chlebek mój ulubiony :))
2022-05-18

Egzotyczna Acerola - czy może nam przynieść jakieś korzyści?

Egzotyczna Acerola - czy może nam przynieść jakieś korzyści?
Acerola, a właściwie malpigia granatolistna (Malpighia glabra L.) to egzotyczny krzew uprawiany w tropikalnych rejonach świata (Ameryka Środkowa, Wyspy Karaibskie, Brazylia, Teksas, Floryda, ale także Australia czy Azja). Zwany jest również wiśnią z Barbados i skojarzenie to nie jest przypadkowe. Owoce, dla których uprawia się tę roślinę kształtem i kolorem przypominają właśnie wiśnię lub czereśnię. Owoce niewielkie, ale kryją w sobie wielką moc, dlatego acerola robi coraz większą karierę…
2022-03-15

Bylica piołun - fakty, mity i legendy

Bylica piołun - fakty, mity i legendy
Pierwsze skojarzenie gdy słyszycie “piołun”? “GORZKIE”. To prawda, jednak jest wiele powodów aby przyjrzeć się bliżej bylicy piołun. Po łacinie to Artemisia absinthium L., jednak w różnych rejonach Polski ziele to jest nazywane na różne sposoby. Występuje jako piołun, absynt, bielica/bilica piołun, wermut czy psia ruta. To wieloletnia roślina zielna, naturalnie występuje na półkuli północnej, jednak w różne rejony świata została zawleczona. W ziołolecznictwie zaczęła być stosowana dość dawno, bo w starożytnym Egipcie, a jej właściwości są bardzo zróżnicowane. Jednak dlaczego należy zachować ostrożność przy zażywaniu bylicy?
 
2022-02-21

Co ma w sobie zielona kawa czego nie ma czarna

Co ma w sobie zielona kawa czego nie ma czarna
Czarną kawę wszyscy znamy, nawet jeśli nie jesteśmy jej zwolennikami czy smakoszami. Podobno zapach świeżo zaparzonej kawy działa równie pobudzająco co sam napój. Zielona kawa jest dużo mniej popularna, choć coraz głośniej słychać o jej niezwykłych właściwościach. “O co chodzi?” - pytacie? Już spieszę z wyjaśnieniem.
2022-02-03

Jak odchudzić wypieki aby nadal były smaczne i do tego zdrowe?

Jak odchudzić wypieki aby nadal były smaczne i do tego zdrowe?
Zdecydowana większość z nas lubi słodkości. Część osób po prostu bezrefleksyjnie je pałaszuje, jednak wśród pozostałego grona coraz więcej jest tych, którzy starają się odżywiać świadomie. Coraz więcej uwagi zwracamy na to co jemy oraz ile dobrego a ile złego wnosi to do naszej diety Z drugiej strony nie dajmy się zwariować. Mało kto świadomie chce zostać “dietetycznym ekstremistą” dla idei. Zachowajmy balans, bo nie trzeba od razu się wyrzekać się wszelkich przyjemności w imię zdrowego odżywiania. Można zdrowo, a jednocześnie smacznie - nawet odrobinę zaszaleć ;). Ale jak się do tego zabrać? Dziś zatrzymam się przy wypiekach.
 
2022-01-16

"Dukatkowe" pasty orzechowe - bardziej naturalnie się już nie da!

"Dukatkowe" pasty orzechowe - bardziej naturalnie się już nie da!
Nasze pasty są wytwarzane w niewielkiej, lokalnej manufakturze z zachowaniem najwyższych standardów i z dbałością o każdy etap ich produkcji. Proponujemy kilka wariantów, tak aby każdy miał możliwość wybrania czegoś dla siebie. Począwszy od klasyki czyli pasty z orzechów arachidowych, poprzez taką z migdałów, tę z orzechów laskowych, skończywszy na crème de la crème czyli paście z pistacji. Jest jeszcze coś co zainteresuje szczególnie najmłodszych, ale o tym za chwilkę. 
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel