Blog

2024-05-22

Pyszny i szybki “hummus” z ciecierzycy z suszonymi pomidorami i oregano

Pyszny i szybki “hummus” z ciecierzycy z suszonymi pomidorami i oregano
Kilka słów wyjaśnienia, dlaczego piszę “hummus” w cudzysłowiu. Jeśli czytają ten wpis fani takiego prawdziwego, bliskowschodniego hummusu, to z pewnością zwrócą uwagę, że moja receptura odbiega od tej ortodoksyjnej. Nie chcąc urazić nikogo, nie twierdzę, że pasta z cieciorki, którą proponuję to prawdziwy i jedynie słuszny hummus, bo wiem, że tak nie jest. Dla mnie najważniejsze, że smakuje, a jak nazwiemy to wyborne smarowidło, to sprawa indywidualna ;)
2024-04-14

Mniszek lekarski - pospolity chwast czy wartościowa roślina?

Mniszek lekarski - pospolity chwast czy wartościowa roślina?
Któż z nas nie zna tej rośliny… Bywa, że jest znienawidzona (szczególnie przez właścicieli trawników), a czasem wręcz przeciwnie. Istnieje spore grono “fanów” mniszka, którzy wraz z pierwszymi dodatnimi temperaturami wyglądają charakterystycznych listków, a później żółtych kwiatuszków… Co on w sobie takiego ma, że budzi tak skrajne emocje?
2024-03-12

Pasta pistacjowa - perełka wśród najszlachetniejszych. Dlaczego jest tak wyjątkowa i jakie niesie korzyści?

Pasta pistacjowa - perełka wśród najszlachetniejszych. Dlaczego jest tak wyjątkowa i jakie niesie korzyści?
Czy “pistacjowa” = “ekskluzywna”?
Trudno jednoznacznie odpowiedzieć na to pytanie. Z jednej strony pistacje w każdej postaci zawsze uchodziły za orzechy*) dość ekstrawaganckie ze względu na ich cenę. Były one i są również dziś zauważalnie droższe od większości orzechów. 
Z drugiej jednak strony, gdy przyjrzymy się pistacjom dokładniej, zauważymy, że w tym przypadku zdecydowanie za ceną idzie jakość. Mam na myśli wszelkie walory prozdrowotne tych orzeszków. Tak więc jak dla mnie pistacje i wszystko co z pistacji jest wyjątkowe.
2024-01-25

Pestki dyni - niepozorna skarbnica wartościowych (szczególnie dla panów) składników

Pestki dyni - niepozorna skarbnica wartościowych (szczególnie dla panów) składników
Lubimy i cenimy dynię, nie tylko za jej piękny, pomarańczowy kolor, który rozwesela ponurą, listopadową jesień. Sama uwielbiam zupę dyniową z dodatkiem pomarańczy i imbiru, która cudownie rozgrzewa i najlepiej smakuje właśnie jesienią i zimą. Ale smakowity i pożywny miąższ tego warzywa to nie jedyne co może nam zaoferować dynia…
2023-12-19

Mak niebieski - czy warto jeść te maleńkie nasionka?

Mak niebieski - czy warto jeść te maleńkie nasionka?
Czy ktoś wyobraża sobie Święta Bożego Narodzenia bez makowca, kutii czy makówek? No, nie bardzo… To zapytam inaczej. Czy mak niebieski, bez którego nikt sobie świąt nie wyobraża, bardzo obciąży nasze żołądki? Czy warto w ogóle sięgać po produkty zawierające mak? Czy to wyłącznie kwestia tradycji?
2023-10-13

Indywidualistka wśród strączkowych - Fasola adzuki

Indywidualistka wśród strączkowych - Fasola adzuki
Przyzwyczailiśmy się już do starej, dobrej, swojskiej fasoli Jaś czy Orzełek. Czym więc się od nich różni fasola adzuki (Vigna angularis)? Ano, można powiedzieć że niemal wszystkim :) Poza tym, że należy do tej samej rodziny botanicznej (strączkowe - Fabaceae) i podobnie jak inne strączki - zawiera dużo białka, to faktycznie więcej ją odróżnia od naszych rodzimych poczciwców niż z nimi łączy.
2023-09-04

Czym się podzieli z nami rdestowiec japoński?

Czym się podzieli z nami rdestowiec japoński?
Dziś słów kilka o roślinie, na którą zwykle nie zwracamy uwagi, ale posiadającej bardzo cenne walory zdrowotne. Rdestowiec japoński (Polygonum cuspidatum) - bo o nim dziś mowa - nie jest naszym rodzimym gatunkiem, ale bardzo polubił polski klimat i się u nas zadomowił (czasem nawet za bardzo, bo to roślina bardzo ekspansywna ;)).  Nazywany bywa również rdestówką japońską (Fallopia japonica) lub rdestem ostrokończystym (Reynoutria japonica). Przywędrował do nas z Azji i jest wieloletnią rośliną dwupienną.
2023-08-10

Sałatka z cukinii z kurkumą do słoików. Przepyszna!

Sałatka z cukinii z kurkumą do słoików. Przepyszna!
Tak się złożyło, że zostałam obdarowana sporą ilością młodziutkiej cukinii w różnych odmianach kolorystycznych. Ilość na tyle duża, że trzeba było jakoś ją zagospodarować, żeby się tyle dobra nie zmarnowało. Postanowiłam więc zrobić cukiniową sałatkę do słoików na zimę. Okazała się strzałem w dziesiątkę: nie dość że pyszna, to jeszcze bajecznie wygląda na talerzu! Dzielę się zatem z Wami przepisem.
2023-07-25

Sałatka ogórkowao-warzywna ma zimę w dwóch wariantach smakowych

Sałatka ogórkowao-warzywna ma zimę w dwóch wariantach smakowych
Sezon ogórkowy w pełni. Może i nudy w polityce, ale nie w mojej kuchni ;). Postanowiłam w tym roku urozmaicić asortyment moich zimowych zapasów o smaczną sałatkę warzywną w lekkiej zalewie octowej. Przeciwnikom octu w przetworach już spieszę z wyjaśnieniem, że użyłam octu jabłkowego. Pomijając jego niewątpliwe walory, warto zauważyć, że jest on mniej kwaśny niż zwykle stosowany w zaprawach 10% ocet spirytusowy, bo ma jedynie 5% kwasowości. Również ilość, której użyłam jest stosunkowo niewielka. Pozostałe składniki zalewy również zostały tak dobrane, aby było nie tylko smacznie, ale i zdrowo.
 
2023-07-12

Ciastka owsiane do zadań specjalnych i nie tylko ;)

Ciastka owsiane do zadań specjalnych i nie tylko ;)
Wakacje się rozpędzają, sezon wyjazdowy w pełni.  Podczas wojaży bliższych i dalszych często zdarza się, że nasz układ trawienny buntuje się przeciw kolejnym degustacjom lokalnych smakołyków. Na wszelkiego rodzaju biegunki, kiedy trzeba szybciutko znaleźć skuteczną radę, zwykle mamy coś w podręcznej wakacyjnej apteczce. Jednak zaparcia zwykle już nie są tak spektakularne, a bywają równie uciążliwe.
pixel