Blog

2021-11-23

Rumianek pospolity o niepospolitych właściwościach

Rumianek pospolity o niepospolitych właściwościach
Ta pospolita w Polsce ale i dużej części Europy i Azji roślinka od niepamiętnych czasów stosowana jest w ziołolecznictwie. Większość właściwości rumianku zostało współcześnie potwierdzonych naukowo, jednak do dziś roślina ta nie przestaje nas zaskakiwać. Rumianek pospolity (Matricaria chamomilla L.) to jedna z najbardziej rozpoznawalnych roślin leczniczych. Warto przyjrzeć się mu dokładniej, aby móc w pełni skorzystać z dobrodziejstw jakie oferuje.
2021-11-22

Wysokobiałkowy obiad bez mięsa? Da się! Kotlety jajeczne z komosą ryżową i marchewką z hinduską nutą

Wysokobiałkowy obiad bez mięsa? Da się! Kotlety jajeczne z komosą ryżową i marchewką z hinduską nutą
Dziś propozycja obiadowa nie tylko dla wegetarian, flexitarian, ale i dla tych wszystkich, którzy po prostu mają ochotę na bezmięsne, pełnowartościowe i sycące danie. Jest tu sporo pełnowartościowego białka, które pochodzi nie tylko z jajek. Świetnym źródłem tego składnika jest również quinua. Warto pamiętać o tym, że to jedna z niewielu roślin, której nasiona zawierają wszystkie aminokwasy, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka. 
 
2021-11-02

Czarnuszka - pomocna w wielu dolegliwościach

Czarnuszka - pomocna w wielu dolegliwościach
Czarnuszka, inaczej zwana czarny kmin, to roślina o olbrzymiej mocy. Od wieków uważana za złoty środek na wszelkie dolegliwości. Jej właściwości doceniali już starożytni Egipcjanie, stosując w swojej diecie ziarno, jak również olej z czarnuszki. Czarnuszka wspiera układ immunologiczny, ma działanie przeciwzapalne, przeciwgrzybicze oraz antyrakowe. Doskonale przydaje się w walce z alergią, wykazuje działanie antyhistaminowe zmniejszając reakcje alergiczne.
2021-10-21

Delikatna i pyszna, nie tylko jesienna szarlotka

Delikatna i pyszna, nie tylko jesienna szarlotka
Ta szarlotka jest obecna w moim domu “od zawsze”. Nie pamiętam kiedy ją jadłam pierwszy raz, bo przepis w wersji tradycyjnej pochodzi z zeszytu mojej mamy. Pewnego dnia postanowiłam trochę go “podkręcić”. Teraz można już powiedzieć, że to zdrowsza wersja szarlotki. Jakże wielkie było moje zadowolenie i satysfakcja, gdy pierwszy raz spróbowałam tego ciasta w nowej odsłonie… Okazało się, że wariant fit jest lepszy od oryginału!
2021-10-12

Dodatki do żywności – na co warto uważać?

Dodatki do żywności – na co warto uważać?
Dodatki do żywności oznaczane na opakowaniach produktów symbolem E i cyframi przez wielu konsumentów uważane są jako złe i niekorzystne dla zdrowia. Tymczasem wiele z nich jest w pełni naturalna, bezpieczna dla zdrowia, a nawet korzystna dla organizmu człowieka. Jednak są i takie, które spożywane w nadmiarze mogą mieć negatywny wpływ na zdrowie. Co warto wiedzieć o dodatkach do żywności i na co powinno się uważać?
2021-09-29

Co wspólnego ma Leonardo da Vinci z wegetarianizmem?

Co wspólnego ma Leonardo da Vinci z wegetarianizmem?
Być może ktoś z Was zastanawiał się kiedyś jak to jest z tym wegetarianizmem: czy to taki “wymysł” ostatnich lat? Kto tak w ogóle wymyślił wegetarianizm? Mnie właśnie ostatnio dopadły takie rozważania. A że dużo bardziej lubię wiedzieć niż nie wiedzieć, zaczęłam szperać i szukać odpowiedzi na nurtujące mnie pytania i wiele ciekawych rzeczy się przy tej okazji dowiedziałam.
2021-09-16

Czym jest Aquafaba i jak może nas zaskoczyć?

Czym jest Aquafaba i jak może nas zaskoczyć?
Dla wegan i osób, które nie boją się eksperymentować w kuchni wywołała kilka lat temu prawdziwe trzęsienie ziemi. Bo oto po wielu latach poszukiwań znaleziono niemal idealny, wegański zamiennik jajka. Aquafaba - bo o niej mowa - perfekcyjnie odnalazła się w roli, o którą nikt do tej pory jej nie podejrzewał…
2021-08-18

Jak zachować lato na dłużej? W słoikach oczywiście, czyli jak naturalnie konserwować

Jak zachować lato na dłużej? W słoikach oczywiście, czyli jak naturalnie konserwować
Nie wiem jak u Was, ale u mnie wraz z czerwcem każdego roku rozpoczyna się sezon na przetwory, który trwa aż do jesieni. Nie szaleję z ilościami i pakuję do słoików tylko tyle ile zdołamy zjeść przez rok (góra dwa). Staram się za to aby moje przetwory zatrzymały jak najwięcej cennych wartości odżywczych. Tylko jak tu konserwować bez konserwantów? Jest na to rada, jeśli przyjrzymy się zarówno przyprawom tradycyjnie używanym w tym celu, jak i rozwiązaniom bardziej nowatorskim.
2021-07-27

Za co warto docenić owoc dzikiej róży?

Za co warto docenić owoc dzikiej róży?
Nie znam nikogo, kto choćby nie słyszał o krzewie dzikiej róży. Nieco mniej osób jednak ma świadomość jak wiele różnorodnych właściwości ma ta roślina. Ale od początku… Rosa canina czyli dzika róża, to mało wymagający, a uroczy krzew, który powszechnie występuje zarówno w stanie dzikim, jak i w parkach i ogrodach. Jego różowe kwiaty roztaczają przecudną woń, a owoce - o nich można mówić bez końca…
2021-07-24

Ni to kasza, ni to ryż, więc co? Quinoa!

Ni to kasza, ni to ryż, więc co? Quinoa!
Jest taka roślina, której nasiona znane i cenione są w krajach Ameryki Południowej już od 5 tysięcy lat. Po chwilowym spadku zainteresowania nią, w ostatnich latach wraca do łask i nawet w Polsce można znaleźć ekoplantacje, na których się ją uprawia. Ta roślina to komosa ryżowa (Chenopodium quinoa Willd.) znana również jako quinoa lub ryż peruwiański i to właśnie w Peru i Boliwii jest najczęściej uprawiana. To pseudozboże jest bliską krewniaczką występującej w Polsce komosy białej, ale również szpinaku czy buraka ćwikłowego! Dlaczego warto włączyć ją do diety? Zobaczcie sami.
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel