Mąka Żytnia 2000 i 720 - czy jest różnica?
2020-09-02
Mąka Żytnia wytwarzana jest z żyta, czyli zboża niezwykle bogatego w składniki mineralne. Ma bardzo dużo witamin i minerałów w tym cynku, fosforu, magnezu, manganu, miedzi, selenu czy wapnia i żelaza. Posiada więcej błonnika pokarmowego niż mąka pszenna.
Właściwości zdrowotne mąki żytniej:
Czym różnią się Mąka Żytnia 2000 i 720?
Mąka 2000 produkowana jest z pełnego przemiału całych ziaren żyta. Podczas tego procesu zostały w niej zachowane najcenniejsze wartości odżywcze. Mąka Żytnia 720 ma ciekawy szaro-brązowy kolor i teksturę, w której widoczne są ciemniejsze drobiny grubo zmielonego zboża.
Mąkę żytnią 2000 stosuje się do wyrobu bułek, klusek i makaronów, natomiast 720 jest mąką typową do chleba oraz zakwasu na żurek.
M.D.
Właściwości zdrowotne mąki żytniej:
- przyśpiesza metabolizm
- reguluje poziom cukru we krwi
- powoduje uczucie sytości
- obniża poziom cholesterolu
- zapobiega powstawaniu chorób serca i nowotworów
- dodaje dużo energii
Czym różnią się Mąka Żytnia 2000 i 720?
Mąka 2000 produkowana jest z pełnego przemiału całych ziaren żyta. Podczas tego procesu zostały w niej zachowane najcenniejsze wartości odżywcze. Mąka Żytnia 720 ma ciekawy szaro-brązowy kolor i teksturę, w której widoczne są ciemniejsze drobiny grubo zmielonego zboża.
Mąkę żytnią 2000 stosuje się do wyrobu bułek, klusek i makaronów, natomiast 720 jest mąką typową do chleba oraz zakwasu na żurek.
M.D.
Pokaż więcej wpisów z
Wrzesień 2020