Mąka Żytnia 2000 i 720 - czy jest różnica?

2020-09-02
 Mąka Żytnia 2000 i 720 - czy jest różnica?Mąka Żytnia wytwarzana jest z żyta, czyli zboża niezwykle bogatego w składniki mineralne. Ma bardzo dużo witamin i minerałów w tym cynku, fosforu, magnezu, manganu, miedzi, selenu czy wapnia i żelaza. Posiada więcej błonnika pokarmowego niż mąka pszenna.

Właściwości zdrowotne mąki żytniej:
  • przyśpiesza metabolizm
  • reguluje poziom cukru we krwi
  • powoduje uczucie sytości
  • obniża poziom cholesterolu
  • zapobiega powstawaniu chorób serca i nowotworów
  • dodaje dużo energii

Czym różnią się Mąka Żytnia 2000 i 720?
Mąka 2000 produkowana jest z pełnego przemiału całych ziaren żyta. Podczas tego procesu zostały w niej zachowane najcenniejsze wartości odżywcze. Mąka Żytnia 720 ma ciekawy szaro-brązowy kolor i teksturę, w której widoczne są ciemniejsze drobiny grubo zmielonego zboża.

Mąkę żytnią 2000 stosuje się do wyrobu bułek, klusek i makaronów, natomiast 720 jest mąką typową do chleba oraz zakwasu na żurek.

 M.D.
Pokaż więcej wpisów z Wrzesień 2020
Polecane
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel