Blog
2021-04-21
Z jabłek nie tylko szarlotka, czyli kilka słów o occie jabłkowym

Każdy z nas zna ocet. Tego spirytusowego używamy w kuchni przygotowując np. przetwory, a także w szeroko pojętym gospodarstwie domowym. Świetnie usuwa kamień w łazience czy czajniku gdy mamy “twardą” wodę, znajduje również wiele innych zastosowań. Ale nie o nim dziś chciałam opowiedzieć, ale o occie jabłkowym. To produkt powstający z jabłek, w wyniku naturalnej fermentacji - początkowo alkoholowej, a następnie octowej. Na pierwszym etapie węglowodany przy udziale drożdży przekształcane są w alkohol, który następnie fermentuje do kwasu octowego.
2021-04-10
Ryż - niekoniecznie biały. Na który warto zwrócić uwagę?

Każdy z nas zna zwykły, poczciwy biały ryż. Swą popularność zawdzięcza temu, że jest naturalnie bezglutenowy, lekkostrawny i od dawna gości na naszych stołach. Ale gatunków, odmian i form ryżu jest dużo więcej, warto przyjrzeć im się bliżej. Większość dostępnych w handlu rodzajów ryżu pochodzi od ryżu siewnego (Oryza sativa L.), zboża, które znane jest człowiekowi już od ponad 5 tysięcy lat. Jest drugim najczęściej uprawianym zbożem na świecie i zapewnia wyżywienie ⅓ ludności świata. Warto jednak zwrócić uwagę na inne niż ryż biały jego formy. Są one pełne wartości odżywczych, których jego biały wariant jest pozbawiony. Dlaczego tak się dzieje?