Przepisy

2023-08-10

Sałatka z cukinii z kurkumą do słoików. Przepyszna!

Sałatka z cukinii z kurkumą do słoików. Przepyszna!
Tak się złożyło, że zostałam obdarowana sporą ilością młodziutkiej cukinii w różnych odmianach kolorystycznych. Ilość na tyle duża, że trzeba było jakoś ją zagospodarować, żeby się tyle dobra nie zmarnowało. Postanowiłam więc zrobić cukiniową sałatkę do słoików na zimę. Okazała się strzałem w dziesiątkę: nie dość że pyszna, to jeszcze bajecznie wygląda na talerzu! Dzielę się zatem z Wami przepisem.
2023-07-25

Sałatka ogórkowao-warzywna ma zimę w dwóch wariantach smakowych

Sałatka ogórkowao-warzywna ma zimę w dwóch wariantach smakowych
Sezon ogórkowy w pełni. Może i nudy w polityce, ale nie w mojej kuchni ;). Postanowiłam w tym roku urozmaicić asortyment moich zimowych zapasów o smaczną sałatkę warzywną w lekkiej zalewie octowej. Przeciwnikom octu w przetworach już spieszę z wyjaśnieniem, że użyłam octu jabłkowego. Pomijając jego niewątpliwe walory, warto zauważyć, że jest on mniej kwaśny niż zwykle stosowany w zaprawach 10% ocet spirytusowy, bo ma jedynie 5% kwasowości. Również ilość, której użyłam jest stosunkowo niewielka. Pozostałe składniki zalewy również zostały tak dobrane, aby było nie tylko smacznie, ale i zdrowo.
 
2023-07-12

Ciastka owsiane do zadań specjalnych i nie tylko ;)

Ciastka owsiane do zadań specjalnych i nie tylko ;)
Wakacje się rozpędzają, sezon wyjazdowy w pełni.  Podczas wojaży bliższych i dalszych często zdarza się, że nasz układ trawienny buntuje się przeciw kolejnym degustacjom lokalnych smakołyków. Na wszelkiego rodzaju biegunki, kiedy trzeba szybciutko znaleźć skuteczną radę, zwykle mamy coś w podręcznej wakacyjnej apteczce. Jednak zaparcia zwykle już nie są tak spektakularne, a bywają równie uciążliwe.
2023-04-02

Keks królewski poleca się (nie tylko) na świąteczny stół

Keks królewski poleca się (nie tylko) na świąteczny stół
To ciasto skradło moje serce kilka lat temu. Niby zwykła ucierana babka, ale jakie bogate wnętrze… No właśnie. To co znajdzie się w środku w dużej mierze zależy od Waszych upodobań i preferencji smakowych, ale pamiętajcie - tytuł zobowiązuje ;). Ma być na bogato, co nie znaczy, że nie może być zdrowo.
2023-03-06

Szybka i pyszna pasta z soczewicy, suszonych pomidorów i pestek dyni

Szybka i pyszna pasta z soczewicy, suszonych pomidorów i pestek dyni
Mam dziś kolejną propozycję dla wszystkich, którym znudziły się zwykłe kanapki. Pastę z soczewicy robi się prosto, szybko, a do tego jest sycąca i pyszna. Wyszperałam ją na blogu Agi Kopczyńskiej www.agamasmaka.pl, i muszę powiedzieć, że już przymierzam się do wypróbowania kolejnych jej przepisów. Zrobiłam ją jak zwykle, trochę "po swojemu" i receptura, którą zamieszczam poniżej jest lekko zmieniona.
2022-12-12

Czym pachnie Boże Narodzenie? Jak “ukraść” nieco tej magii na resztę roku?

Czym pachnie Boże Narodzenie? Jak “ukraść” nieco tej magii na resztę roku?
Gdyby się dłużej zastanowić, większość z nas nosy zaprowadzą do kuchni, a tam… No właśnie. Cóż takiego w sobie mają te korzenne przyprawy, że ich zapach tak jakoś magicznie rozgania gradowe chmury nad głową, skłania do zwolnienia kroku czy wywołuje uśmiech na twarzy? No i czy da się zrobić tak, żeby nie tylko w grudniu tak to działało?
2022-08-04

Legendarny deser minionej epoki, czyli piszinger na nowo

Legendarny deser minionej epoki, czyli piszinger na nowo
Kto go nie jadł niech żałuje. Mnie kojarzy się z dzieciństwem, kiedy to codziennością był brak w sklepach większości podstawowych produktów. Pamiętam kolejki “za wszystkim”, a czekolada była wielkim rarytasem. Im byłam starsza tym bardziej utwierdzałam się w przekonaniu, że trudne czasy wyzwalały w naszych mamach ogromną kreatywność. W pewnym sensie piszinger jest tego dowodem. Dla tych, którzy go nie znają - czym jest piszinger zwany andrutem? To wafle tortowe przełożone warstwowo masą kakaową przygotowaną z mleka, margaryny, cukru i kakao. 
2022-06-09

Tradycyjny syrop z kwiatów bzu czarnego w nowej odsłonie

Tradycyjny syrop z kwiatów bzu czarnego w nowej odsłonie
Bez czarny kwitnie obecnie na całego, więc nie mogłam się oprzeć aby nie zrobić pysznego i zdrowego syropu. O właściwościach tych drobnych i aromatycznych kwiatuszków pisałam już wcześniej. Kto pamięta - z pewnością podzieli mój entuzjazm, a kto nie pamięta - zachęcam do lektury, a ochota na syropek rozkwitnie jak bez ;)
2022-06-08

Zdrowy i sycący chleb nasz powszedni z domowej piekarni

Zdrowy i sycący chleb nasz powszedni z domowej piekarni
Dziś proponuję upieczenie chleba tym z Was, którzy lubią - tak jak ja - pieczywo ciemne, pełnoziarniste, razowe lub typu graham, najlepiej z ziarnami, takie które nie jest "napompowane" powietrzem i ma dobry skład. Kilka lat temu trafiłam w sieci na przepis, który jest bardzo prosty, a chlebek wychodzi… Mmm… Taki jak lubię :) Trochę zmodyfikowałam pierwowzór i postanowiłam się z Wami podzielić tą recepturą. Nie jestem w stanie niestety podać autora przepisu. Przepis nie mojego autorstwa, ale chlebek mój ulubiony :))
2021-11-22

Wysokobiałkowy obiad bez mięsa? Da się! Kotlety jajeczne z komosą ryżową i marchewką z hinduską nutą

Wysokobiałkowy obiad bez mięsa? Da się! Kotlety jajeczne z komosą ryżową i marchewką z hinduską nutą
Dziś propozycja obiadowa nie tylko dla wegetarian, flexitarian, ale i dla tych wszystkich, którzy po prostu mają ochotę na bezmięsne, pełnowartościowe i sycące danie. Jest tu sporo pełnowartościowego białka, które pochodzi nie tylko z jajek. Świetnym źródłem tego składnika jest również quinua. Warto pamiętać o tym, że to jedna z niewielu roślin, której nasiona zawierają wszystkie aminokwasy, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka. 
 
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel