Przepisy
2023-04-02
Keks królewski poleca się (nie tylko) na świąteczny stół

To ciasto skradło moje serce kilka lat temu. Niby zwykła ucierana babka, ale jakie bogate wnętrze… No właśnie. To co znajdzie się w środku w dużej mierze zależy od Waszych upodobań i preferencji smakowych, ale pamiętajcie - tytuł zobowiązuje ;). Ma być na bogato, co nie znaczy, że nie może być zdrowo.
2023-03-06
Szybka i pyszna pasta z soczewicy, suszonych pomidorów i pestek dyni

Mam dziś kolejną propozycję dla wszystkich, którym znudziły się zwykłe kanapki. Pastę z soczewicy robi się prosto, szybko, a do tego jest sycąca i pyszna. Wyszperałam ją na blogu Agi Kopczyńskiej www.agamasmaka.pl, i muszę powiedzieć, że już przymierzam się do wypróbowania kolejnych jej przepisów. Zrobiłam ją jak zwykle, trochę "po swojemu" i receptura, którą zamieszczam poniżej jest lekko zmieniona.
2022-12-12
Czym pachnie Boże Narodzenie? Jak “ukraść” nieco tej magii na resztę roku?

Gdyby się dłużej zastanowić, większość z nas nosy zaprowadzą do kuchni, a tam… No właśnie. Cóż takiego w sobie mają te korzenne przyprawy, że ich zapach tak jakoś magicznie rozgania gradowe chmury nad głową, skłania do zwolnienia kroku czy wywołuje uśmiech na twarzy? No i czy da się zrobić tak, żeby nie tylko w grudniu tak to działało?
2022-08-04
Legendarny deser minionej epoki, czyli piszinger na nowo

Kto go nie jadł niech żałuje. Mnie kojarzy się z dzieciństwem, kiedy to codziennością był brak w sklepach większości podstawowych produktów. Pamiętam kolejki “za wszystkim”, a czekolada była wielkim rarytasem. Im byłam starsza tym bardziej utwierdzałam się w przekonaniu, że trudne czasy wyzwalały w naszych mamach ogromną kreatywność. W pewnym sensie piszinger jest tego dowodem. Dla tych, którzy go nie znają - czym jest piszinger zwany andrutem? To wafle tortowe przełożone warstwowo masą kakaową przygotowaną z mleka, margaryny, cukru i kakao.
2022-06-09
Tradycyjny syrop z kwiatów bzu czarnego w nowej odsłonie

Bez czarny kwitnie obecnie na całego, więc nie mogłam się oprzeć aby nie zrobić pysznego i zdrowego syropu. O właściwościach tych drobnych i aromatycznych kwiatuszków pisałam już wcześniej. Kto pamięta - z pewnością podzieli mój entuzjazm, a kto nie pamięta - zachęcam do lektury, a ochota na syropek rozkwitnie jak bez ;)
2022-06-08
Zdrowy i sycący chleb nasz powszedni z domowej piekarni

Dziś proponuję upieczenie chleba tym z Was, którzy lubią - tak jak ja - pieczywo ciemne, pełnoziarniste, razowe lub typu graham, najlepiej z ziarnami, takie które nie jest "napompowane" powietrzem i ma dobry skład. Kilka lat temu trafiłam w sieci na przepis, który jest bardzo prosty, a chlebek wychodzi… Mmm… Taki jak lubię :) Trochę zmodyfikowałam pierwowzór i postanowiłam się z Wami podzielić tą recepturą. Nie jestem w stanie niestety podać autora przepisu. Przepis nie mojego autorstwa, ale chlebek mój ulubiony :))
2021-11-22
Wysokobiałkowy obiad bez mięsa? Da się! Kotlety jajeczne z komosą ryżową i marchewką z hinduską nutą

Dziś propozycja obiadowa nie tylko dla wegetarian, flexitarian, ale i dla tych wszystkich, którzy po prostu mają ochotę na bezmięsne, pełnowartościowe i sycące danie. Jest tu sporo pełnowartościowego białka, które pochodzi nie tylko z jajek. Świetnym źródłem tego składnika jest również quinua. Warto pamiętać o tym, że to jedna z niewielu roślin, której nasiona zawierają wszystkie aminokwasy, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka.
2021-10-21
Delikatna i pyszna, nie tylko jesienna szarlotka

Ta szarlotka jest obecna w moim domu “od zawsze”. Nie pamiętam kiedy ją jadłam pierwszy raz, bo przepis w wersji tradycyjnej pochodzi z zeszytu mojej mamy. Pewnego dnia postanowiłam trochę go “podkręcić”. Teraz można już powiedzieć, że to zdrowsza wersja szarlotki. Jakże wielkie było moje zadowolenie i satysfakcja, gdy pierwszy raz spróbowałam tego ciasta w nowej odsłonie… Okazało się, że wariant fit jest lepszy od oryginału!
2021-05-25
Jeszcze troszkę o kaszach - jak je gotować + gryczana niespodzianka

O tym, że kasze warto jeść to już wiemy, ale jak je ugotować żeby zachowały jak najwięcej wartości odżywczych i nie przypominały rozgotowanej paćki? Niby proste - zasada jest taka, że na jedną część kaszy bierzemy dwie części wody. Kaszę wcześniej należy wypłukać tak, aby ostatnia woda, którą odlejemy była czysta. Następnie zalewamy ją wspomnianymi dwoma częściami wody, solimy i gotujemy. Gdy woda zacznie wrzeć, zmniejszamy gaz. W momencie gdy kasza wchłonie prawie cały płyn, zdejmujemy ją z ognia, przykrywamy, zawijamy w koc i na 15 minut odstawiamy w ciepłe miejsce. Podczas gotowania nie mieszamy jej, dzięki temu się nie poskleja i nie rozgotuje.
2021-05-05
Pyszny obiad z płatkami drożdżowymi w roli głównej

Mamy dla Was propozycję na wyśmienite wegańskie danie obiadowe (i nie tylko) z wykorzystaniem Płatków Drożdżowych Nieaktywnych. To jak na razie mało popularny składnik naszej diety, a to wielka szkoda. Przede wszystkim zawierają one ogromne ilości witamin z grupy B. 100 g nieaktywnych płatków drożdżowych czterokrotnie pokrywa dzienne zapotrzebowanie dorosłego człowieka na te składniki. Sporo jest także fosforu i selenu.