Blog
2024-11-12
Na co może pomóc przytulia czepna jesienią?
Nazwa tej roślinki bardzo przyjemnie wpisuje się w jesienną aurę. Na ulicach szaro, buro, nieprzyjemnie, a chyba każdy choć trochę lubi jak jest przytulnie… Tyle tylko, że z przytulią to zupełnie inna historia...
2024-08-29
Olej kokosowy i pasta kokosowa - co je łączy a co dzieli?
Niemal każdy zna “z widzenia” palmę kokosową i jej owoc. Prawdopodobnie każdy zna również przynajmniej jeden produkt spożywczy zawierający kokos. Ale gdyby się głębiej zastanowić - czy każdy wie czym jest olej kokosowy a czym pasta z kokosa? A no właśnie…
2024-07-23
Czy dieta bezmięsna może być bogata w białko?
Wiele razy mnie to zastanawiało, aż w końcu zaczęłam drążyć temat. Doszłam do wielu wniosków, niektórych dość zaskakujących. Pozwólcie zatem, że zaprezentuję Wam wyniki mojego “dochodzenia” ;).
2024-05-22
Pyszny i szybki “hummus” z ciecierzycy z suszonymi pomidorami i oregano
Kilka słów wyjaśnienia, dlaczego piszę “hummus” w cudzysłowiu. Jeśli czytają ten wpis fani takiego prawdziwego, bliskowschodniego hummusu, to z pewnością zwrócą uwagę, że moja receptura odbiega od tej ortodoksyjnej. Nie chcąc urazić nikogo, nie twierdzę, że pasta z cieciorki, którą proponuję to prawdziwy i jedynie słuszny hummus, bo wiem, że tak nie jest. Dla mnie najważniejsze, że smakuje, a jak nazwiemy to wyborne smarowidło, to sprawa indywidualna ;)
2024-04-14
Mniszek lekarski - pospolity chwast czy wartościowa roślina?
Któż z nas nie zna tej rośliny… Bywa, że jest znienawidzona (szczególnie przez właścicieli trawników), a czasem wręcz przeciwnie. Istnieje spore grono “fanów” mniszka, którzy wraz z pierwszymi dodatnimi temperaturami wyglądają charakterystycznych listków, a później żółtych kwiatuszków… Co on w sobie takiego ma, że budzi tak skrajne emocje?
2024-03-12
Pasta pistacjowa - perełka wśród najszlachetniejszych. Dlaczego jest tak wyjątkowa i jakie niesie korzyści?
Czy “pistacjowa” = “ekskluzywna”?
Trudno jednoznacznie odpowiedzieć na to pytanie. Z jednej strony pistacje w każdej postaci zawsze uchodziły za orzechy*) dość ekstrawaganckie ze względu na ich cenę. Były one i są również dziś zauważalnie droższe od większości orzechów.
Z drugiej jednak strony, gdy przyjrzymy się pistacjom dokładniej, zauważymy, że w tym przypadku zdecydowanie za ceną idzie jakość. Mam na myśli wszelkie walory prozdrowotne tych orzeszków. Tak więc jak dla mnie pistacje i wszystko co z pistacji jest wyjątkowe.
2024-01-25
Pestki dyni - niepozorna skarbnica wartościowych (szczególnie dla panów) składników
Lubimy i cenimy dynię, nie tylko za jej piękny, pomarańczowy kolor, który rozwesela ponurą, listopadową jesień. Sama uwielbiam zupę dyniową z dodatkiem pomarańczy i imbiru, która cudownie rozgrzewa i najlepiej smakuje właśnie jesienią i zimą. Ale smakowity i pożywny miąższ tego warzywa to nie jedyne co może nam zaoferować dynia…