Blog
2022-06-22
Czy wszystkie "dodatki do żywości" są złe? Słów kilka o pektynach
Dla mnie czerwiec, a wraz z nim wytęsknione truskawki, oznacza rozpoczęcie sezonu na domową produkcję dżemów. Moi domownicy wprost nie dopuszczają możliwości, aby zabrakło dżemu truskawkowego, przy czym jedyny akceptowalny to ten domowy. Przy tej okazji chciałabym rozprawić się z mitem, jakoby wszelkie dodatki do żywności były “przeklęte” i mogły nam wyrządzić jedynie krzywdę, nieomal wpędzając nas do grobu… Przesadzam oczywiście, bo to skrajne opinie, ale wiele osób z dużym dystansem podchodzi do dodawania do przetworów owocowych czegokolwiek poza cukrem, czyniąc to zupełnie bezrefleksyjnie…
2022-06-09
Tradycyjny syrop z kwiatów bzu czarnego w nowej odsłonie
Bez czarny kwitnie obecnie na całego, więc nie mogłam się oprzeć aby nie zrobić pysznego i zdrowego syropu. O właściwościach tych drobnych i aromatycznych kwiatuszków pisałam już wcześniej. Kto pamięta - z pewnością podzieli mój entuzjazm, a kto nie pamięta - zachęcam do lektury, a ochota na syropek rozkwitnie jak bez ;)
2022-06-08
Zdrowy i sycący chleb nasz powszedni z domowej piekarni
Dziś proponuję upieczenie chleba tym z Was, którzy lubią - tak jak ja - pieczywo ciemne, pełnoziarniste, razowe lub typu graham, najlepiej z ziarnami, takie które nie jest "napompowane" powietrzem i ma dobry skład. Kilka lat temu trafiłam w sieci na przepis, który jest bardzo prosty, a chlebek wychodzi… Mmm… Taki jak lubię :) Trochę zmodyfikowałam pierwowzór i postanowiłam się z Wami podzielić tą recepturą. Nie jestem w stanie niestety podać autora przepisu. Przepis nie mojego autorstwa, ale chlebek mój ulubiony :))