Blog

2020-10-27

Chlorella i Spirulina - gramy w zielone?

Chlorella i Spirulina - gramy w zielone?
Algi, glony, wodorosty - dość ekstremalny materiał na sałatkę, powie pewnie większość. Ja sama, gdy jakiś czas temu trafiłam na informację, że to właśnie glony i wodorosty mogą być sposobem na głód i niedożywienie, nie traktowałam tego poważnie. No bo przecież różne rzeczy można jeść, ale glony? Co prawda w temacie świadomego, zdrowego odżywiania byłam wtedy laikiem, ale między innymi właśnie algi były powodem, dla którego zainteresowałam się bliżej tym co i dlaczego warto jeść. 
2020-10-17

Ciasto malinowe

Ciasto malinowe
Pyszne i zdrowe ciasto malinowe z samych surowych produktów bez pieczenia. Musisz spróbować! :)
2020-10-15

Guarana. Mam tę moc!

Guarana. Mam tę moc!
Nie bez powodu taki tytuł. Guarana naprawdę ma moc. Paulinia cupana to niezwykłe pnącze rosnące w lasach deszczowych Amazonii. O właściwościach guarany mówi nawet pewna ciekawa legenda. Indianie Maués mawiają, że guarana to dar od dobrego boga. Na początku inny, zły bóg, zazdrosny o ukochane dziecko plemienia zabił je. Dziecko to miało dar uzdrawiania. Gdy mieszkańcy wioski zaczęli opłakiwać śmierć dziecka pojawił się dobry bóg i kazał posadzić oczy zmarłego w wiosce. Z oczu wyrosła roślina mogąca leczyć choroby i zaspokajać głód. Legenda ta wyjaśnia niezwykły wygląd dojrzałych owoców guarany, które przypominają oczy oraz szerokie zastosowanie rośliny. 
2020-10-05

Moringa - z czym to się je?

Moringa - z czym to się je?
Moringa olejodajna (Moringa oleifera) to egzotyczna roślina, mająca niezliczone walory prozdrowotne. Jest drzewem rosnącym w Azji, głównie na terenie Indii i Pakistanu. Bywa czasem nazywana drzewem chrzanowym (ze względu na smak korzeni), drzewem ben lub drzewem życia. Przez wielu ekspertów uznawana jest za superfood, czyli jeden z najzdrowszych produktów na świecie. Czym sobie zasłużyła na to miano?
    pixel