Blog
2021-12-22
Masz słabą "silną wolę"? Sposoby by przetrwać święta i nie cierpieć
Jesteś jedną z tych osób? Co rok obiecujesz sobie przed świętami “Tym razem nie będę się obżerać. Wszystko z umiarem, barszczyk, malutki kawałek karpia, dwa pierożki i kawałek serniczka.”. Kończy się trzema zupami, podwójną dokładką karpia, dziesięcioma pierogami, jeszcze kapusta z grochem, kluski z makiem, kutia, bo przecież wszystkich potraw spróbować trzeba, o słodkościach nie wspomnę. Bo przecież nie tylko serniczek, ale i makowiec, strucla, moczka… Tradycja to tradycja, święta rzecz.
2021-12-13
Bakalie - żelazna piątka niezbędna do świątecznych smakołyków
Wielkimi krokami zbliżają się Święta Bożego Narodzenia. Nieistotne z którego krańca Polski pochodzimy i gdzie zamierzamy spędzić Wigilię. Choć tradycyjne potrawy czasem bardzo różnią się w zależności od regionu, jednym ze wspólnych mianowników które je łączą są bakalie. Potrzebujemy ich przygotowując podlaską czy podkarpacką kutię, śląską moczkę, makówki i kaszę ze śliwkami, wielkopolską struclę makową, kaszubskiego pstrąga w migdałach oraz małopolską zupę migdałową. Co w takim razie powinniśmy koniecznie wpisać na przedświąteczną listę zakupów?