Blog

2023-12-19

Mak niebieski - czy warto jeść te maleńkie nasionka?

Mak niebieski - czy warto jeść te maleńkie nasionka?
Czy ktoś wyobraża sobie Święta Bożego Narodzenia bez makowca, kutii czy makówek? No, nie bardzo… To zapytam inaczej. Czy mak niebieski, bez którego nikt sobie świąt nie wyobraża, bardzo obciąży nasze żołądki? Czy warto w ogóle sięgać po produkty zawierające mak? Czy to wyłącznie kwestia tradycji?
2023-10-13

Indywidualistka wśród strączkowych - Fasola adzuki

Indywidualistka wśród strączkowych - Fasola adzuki
Przyzwyczailiśmy się już do starej, dobrej, swojskiej fasoli Jaś czy Orzełek. Czym więc się od nich różni fasola adzuki (Vigna angularis)? Ano, można powiedzieć że niemal wszystkim :) Poza tym, że należy do tej samej rodziny botanicznej (strączkowe - Fabaceae) i podobnie jak inne strączki - zawiera dużo białka, to faktycznie więcej ją odróżnia od naszych rodzimych poczciwców niż z nimi łączy.
2023-09-04

Czym się podzieli z nami rdestowiec japoński?

Czym się podzieli z nami rdestowiec japoński?
Dziś słów kilka o roślinie, na którą zwykle nie zwracamy uwagi, ale posiadającej bardzo cenne walory zdrowotne. Rdestowiec japoński (Polygonum cuspidatum) - bo o nim dziś mowa - nie jest naszym rodzimym gatunkiem, ale bardzo polubił polski klimat i się u nas zadomowił (czasem nawet za bardzo, bo to roślina bardzo ekspansywna ;)).  Nazywany bywa również rdestówką japońską (Fallopia japonica) lub rdestem ostrokończystym (Reynoutria japonica). Przywędrował do nas z Azji i jest wieloletnią rośliną dwupienną.
2023-08-10

Sałatka z cukinii z kurkumą do słoików. Przepyszna!

Sałatka z cukinii z kurkumą do słoików. Przepyszna!
Tak się złożyło, że zostałam obdarowana sporą ilością młodziutkiej cukinii w różnych odmianach kolorystycznych. Ilość na tyle duża, że trzeba było jakoś ją zagospodarować, żeby się tyle dobra nie zmarnowało. Postanowiłam więc zrobić cukiniową sałatkę do słoików na zimę. Okazała się strzałem w dziesiątkę: nie dość że pyszna, to jeszcze bajecznie wygląda na talerzu! Dzielę się zatem z Wami przepisem.
2023-07-25

Sałatka ogórkowao-warzywna ma zimę w dwóch wariantach smakowych

Sałatka ogórkowao-warzywna ma zimę w dwóch wariantach smakowych
Sezon ogórkowy w pełni. Może i nudy w polityce, ale nie w mojej kuchni ;). Postanowiłam w tym roku urozmaicić asortyment moich zimowych zapasów o smaczną sałatkę warzywną w lekkiej zalewie octowej. Przeciwnikom octu w przetworach już spieszę z wyjaśnieniem, że użyłam octu jabłkowego. Pomijając jego niewątpliwe walory, warto zauważyć, że jest on mniej kwaśny niż zwykle stosowany w zaprawach 10% ocet spirytusowy, bo ma jedynie 5% kwasowości. Również ilość, której użyłam jest stosunkowo niewielka. Pozostałe składniki zalewy również zostały tak dobrane, aby było nie tylko smacznie, ale i zdrowo.
 
2023-07-12

Ciastka owsiane do zadań specjalnych i nie tylko ;)

Ciastka owsiane do zadań specjalnych i nie tylko ;)
Wakacje się rozpędzają, sezon wyjazdowy w pełni.  Podczas wojaży bliższych i dalszych często zdarza się, że nasz układ trawienny buntuje się przeciw kolejnym degustacjom lokalnych smakołyków. Na wszelkiego rodzaju biegunki, kiedy trzeba szybciutko znaleźć skuteczną radę, zwykle mamy coś w podręcznej wakacyjnej apteczce. Jednak zaparcia zwykle już nie są tak spektakularne, a bywają równie uciążliwe.
2023-06-21

Kurkuma - indyjskie złoto

Kurkuma - indyjskie złoto
Coraz więcej o niej słychać, czasem traktowana jest jako egzotyczne i cudowne panaceum na wszelkie dolegliwości. Ile w tym wszystkim prawdy i “z czym to się je?” Postaram się przybliżyć tę ciekawą roślinę i przyprawę.
2023-04-02

Keks królewski poleca się (nie tylko) na świąteczny stół

Keks królewski poleca się (nie tylko) na świąteczny stół
To ciasto skradło moje serce kilka lat temu. Niby zwykła ucierana babka, ale jakie bogate wnętrze… No właśnie. To co znajdzie się w środku w dużej mierze zależy od Waszych upodobań i preferencji smakowych, ale pamiętajcie - tytuł zobowiązuje ;). Ma być na bogato, co nie znaczy, że nie może być zdrowo.
2023-03-06

Szybka i pyszna pasta z soczewicy, suszonych pomidorów i pestek dyni

Szybka i pyszna pasta z soczewicy, suszonych pomidorów i pestek dyni
Mam dziś kolejną propozycję dla wszystkich, którym znudziły się zwykłe kanapki. Pastę z soczewicy robi się prosto, szybko, a do tego jest sycąca i pyszna. Wyszperałam ją na blogu Agi Kopczyńskiej www.agamasmaka.pl, i muszę powiedzieć, że już przymierzam się do wypróbowania kolejnych jej przepisów. Zrobiłam ją jak zwykle, trochę "po swojemu" i receptura, którą zamieszczam poniżej jest lekko zmieniona.
2023-02-26

Dobroci wprost z ula… Część II - pyłek kwiatowy i pierzga

Dobroci wprost z ula… Część II - pyłek kwiatowy i pierzga
Dziś pszczelich perypetii ciąg dalszy i postaram się rozwiać kolejne wątpliwości. Czym jest pierzga i co ma wspólnego z pyłkiem kwiatowym? Jaki kolor ma pyłek? Czy może on przynieść korzyść człowiekowi?
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel