Blog

2021-10-21

Delikatna i pyszna, nie tylko jesienna szarlotka

Delikatna i pyszna, nie tylko jesienna szarlotka
Ta szarlotka jest obecna w moim domu “od zawsze”. Nie pamiętam kiedy ją jadłam pierwszy raz, bo przepis w wersji tradycyjnej pochodzi z zeszytu mojej mamy. Pewnego dnia postanowiłam trochę go “podkręcić”. Teraz można już powiedzieć, że to zdrowsza wersja szarlotki. Jakże wielkie było moje zadowolenie i satysfakcja, gdy pierwszy raz spróbowałam tego ciasta w nowej odsłonie… Okazało się, że wariant fit jest lepszy od oryginału!
2021-10-12

Dodatki do żywności – na co warto uważać?

Dodatki do żywności – na co warto uważać?
Dodatki do żywności oznaczane na opakowaniach produktów symbolem E i cyframi przez wielu konsumentów uważane są jako złe i niekorzystne dla zdrowia. Tymczasem wiele z nich jest w pełni naturalna, bezpieczna dla zdrowia, a nawet korzystna dla organizmu człowieka. Jednak są i takie, które spożywane w nadmiarze mogą mieć negatywny wpływ na zdrowie. Co warto wiedzieć o dodatkach do żywności i na co powinno się uważać?
2021-09-29

Co wspólnego ma Leonardo da Vinci z wegetarianizmem?

Co wspólnego ma Leonardo da Vinci z wegetarianizmem?
Być może ktoś z Was zastanawiał się kiedyś jak to jest z tym wegetarianizmem: czy to taki “wymysł” ostatnich lat? Kto tak w ogóle wymyślił wegetarianizm? Mnie właśnie ostatnio dopadły takie rozważania. A że dużo bardziej lubię wiedzieć niż nie wiedzieć, zaczęłam szperać i szukać odpowiedzi na nurtujące mnie pytania i wiele ciekawych rzeczy się przy tej okazji dowiedziałam.
2021-09-16

Czym jest Aquafaba i jak może nas zaskoczyć?

Czym jest Aquafaba i jak może nas zaskoczyć?
Dla wegan i osób, które nie boją się eksperymentować w kuchni wywołała kilka lat temu prawdziwe trzęsienie ziemi. Bo oto po wielu latach poszukiwań znaleziono niemal idealny, wegański zamiennik jajka. Aquafaba - bo o niej mowa - perfekcyjnie odnalazła się w roli, o którą nikt do tej pory jej nie podejrzewał…
2021-08-18

Jak zachować lato na dłużej? W słoikach oczywiście, czyli jak naturalnie konserwować

Jak zachować lato na dłużej? W słoikach oczywiście, czyli jak naturalnie konserwować
Nie wiem jak u Was, ale u mnie wraz z czerwcem każdego roku rozpoczyna się sezon na przetwory, który trwa aż do jesieni. Nie szaleję z ilościami i pakuję do słoików tylko tyle ile zdołamy zjeść przez rok (góra dwa). Staram się za to aby moje przetwory zatrzymały jak najwięcej cennych wartości odżywczych. Tylko jak tu konserwować bez konserwantów? Jest na to rada, jeśli przyjrzymy się zarówno przyprawom tradycyjnie używanym w tym celu, jak i rozwiązaniom bardziej nowatorskim.
2021-07-27

Za co warto docenić owoc dzikiej róży?

Za co warto docenić owoc dzikiej róży?
Nie znam nikogo, kto choćby nie słyszał o krzewie dzikiej róży. Nieco mniej osób jednak ma świadomość jak wiele różnorodnych właściwości ma ta roślina. Ale od początku… Rosa canina czyli dzika róża, to mało wymagający, a uroczy krzew, który powszechnie występuje zarówno w stanie dzikim, jak i w parkach i ogrodach. Jego różowe kwiaty roztaczają przecudną woń, a owoce - o nich można mówić bez końca…
2021-07-24

Ni to kasza, ni to ryż, więc co? Quinoa!

Ni to kasza, ni to ryż, więc co? Quinoa!
Jest taka roślina, której nasiona znane i cenione są w krajach Ameryki Południowej już od 5 tysięcy lat. Po chwilowym spadku zainteresowania nią, w ostatnich latach wraca do łask i nawet w Polsce można znaleźć ekoplantacje, na których się ją uprawia. Ta roślina to komosa ryżowa (Chenopodium quinoa Willd.) znana również jako quinoa lub ryż peruwiański i to właśnie w Peru i Boliwii jest najczęściej uprawiana. To pseudozboże jest bliską krewniaczką występującej w Polsce komosy białej, ale również szpinaku czy buraka ćwikłowego! Dlaczego warto włączyć ją do diety? Zobaczcie sami.
2021-07-13

Owoc bzu czarnego - zdrowy czy trujący?

Owoc bzu czarnego - zdrowy czy trujący?
O bzie czarnym pisałam już nieco tutaj, ale wtedy skupiłam się na jego kwiatach, które mają liczne walory prozdrowotne. Mimo że swym wyglądem roślina ta nie każdego zachwyca, to jest warta uwagi, a to co najbardziej interesujące kryje w swoim wnętrzu. Warto zwrócić uwagę na owoce bzu czarnego, które oferują wiele korzyści. Pamiętać należy jednak o tym, że w całej roślinie znajdują się glikozydy cyjanogenne: sambunigryna i sambucyna. Związki te po spożyciu surowych części rośliny rozpadają się m. in. do cyjanowodoru czyli kwasu pruskiego. Objawy zatrucia to przede wszystkim osłabienie, zawroty głowy, przyspieszenie tętna, kłopoty z oddychaniem prowadzące nawet do duszności, nudności, wymioty i biegunka. Konieczna jest wtedy pomoc medyczna, a w pierwszej kolejności należy sprowokować wymioty.
2021-06-16

Kwiat bzu czarnego i jego niezwykłe właściwości

Kwiat bzu czarnego i jego niezwykłe właściwości
Być może są osoby, które nie kojarzą tej rośliny, choćby z wyglądu. U mnie zawsze przywołuje ona wspomnienia z dzieciństwa z wakacji spędzanych u babci na wsi. Bez czarny (Sambucus nigra L.) - bo o nim mowa - jest krzewem powszechnie występującym w Europie, a w naszym kraju pospolitym. Rośnie dosłownie wszędzie, na bezdrożach, między polami, ale również w miastach, w miejscach o których zapomniano. Kwitnie wraz z końcem czerwca i w lipcu, na biało - kremowo rozsiewając przy tym intensywny, miodowo-kwiatowy zapach. Owoce pojawiają się przeważnie we wrześniu, mają ciemną, purpurowo-fioletową barwę i silnie barwiący sok.
2021-05-25

Jeszcze troszkę o kaszach - jak je gotować + gryczana niespodzianka

Jeszcze troszkę o kaszach - jak je gotować + gryczana niespodzianka
O tym, że kasze warto jeść to już wiemy, ale jak je ugotować żeby zachowały jak najwięcej wartości odżywczych i nie przypominały rozgotowanej paćki? Niby proste - zasada jest taka, że na jedną część kaszy bierzemy dwie części wody. Kaszę wcześniej należy wypłukać tak, aby ostatnia woda, którą odlejemy była czysta. Następnie zalewamy ją wspomnianymi dwoma częściami wody, solimy i gotujemy. Gdy woda zacznie wrzeć, zmniejszamy gaz. W momencie gdy kasza wchłonie prawie cały płyn, zdejmujemy ją z ognia, przykrywamy, zawijamy w koc i na 15 minut odstawiamy w ciepłe miejsce. Podczas gotowania nie mieszamy jej, dzięki temu się nie poskleja i nie rozgotuje.
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel