Blog
2020-11-11
Płatki śniadaniowe czy płatki zbożowe - oto jest pytanie...
Wielu z Was nie wyobraża sobie śniadania bez płatków. Możliwości tutaj co niemiara: śniadaniowe, zbożowe, na mleku krowim, roślinnym czy wodzie, z dodatkami, na słodko lub wytrawnie… No właśnie. Zawrotu głowy można dostać. Ale czy każde płatki zapewnią nam pełnowartościowe śniadanie?
2020-11-08
Rogale Marcińskie na 11. Listopada
Tradycję jedzenia Rogali Marcińskich w dniu 11 listopada można porównać do pączków w tłusty czwartek. To rogal ze specjalną recepturą, składający się z ciasta półfrancuskiego, nadzienia na bazie białego maku, lukru i posypki z orzechów.
Musisz wypróbować ten przepis!
2020-10-27
Chlorella i Spirulina - gramy w zielone?
Algi, glony, wodorosty - dość ekstremalny materiał na sałatkę, powie pewnie większość. Ja sama, gdy jakiś czas temu trafiłam na informację, że to właśnie glony i wodorosty mogą być sposobem na głód i niedożywienie, nie traktowałam tego poważnie. No bo przecież różne rzeczy można jeść, ale glony? Co prawda w temacie świadomego, zdrowego odżywiania byłam wtedy laikiem, ale między innymi właśnie algi były powodem, dla którego zainteresowałam się bliżej tym co i dlaczego warto jeść.
2020-10-17
Ciasto malinowe
Pyszne i zdrowe ciasto malinowe z samych surowych produktów bez pieczenia. Musisz spróbować! :)
2020-10-15
Guarana. Mam tę moc!
Nie bez powodu taki tytuł. Guarana naprawdę ma moc. Paulinia cupana to niezwykłe pnącze rosnące w lasach deszczowych Amazonii. O właściwościach guarany mówi nawet pewna ciekawa legenda. Indianie Maués mawiają, że guarana to dar od dobrego boga. Na początku inny, zły bóg, zazdrosny o ukochane dziecko plemienia zabił je. Dziecko to miało dar uzdrawiania. Gdy mieszkańcy wioski zaczęli opłakiwać śmierć dziecka pojawił się dobry bóg i kazał posadzić oczy zmarłego w wiosce. Z oczu wyrosła roślina mogąca leczyć choroby i zaspokajać głód. Legenda ta wyjaśnia niezwykły wygląd dojrzałych owoców guarany, które przypominają oczy oraz szerokie zastosowanie rośliny.
2020-10-05
Moringa - z czym to się je?
Moringa olejodajna (Moringa oleifera) to egzotyczna roślina, mająca niezliczone walory prozdrowotne. Jest drzewem rosnącym w Azji, głównie na terenie Indii i Pakistanu. Bywa czasem nazywana drzewem chrzanowym (ze względu na smak korzeni), drzewem ben lub drzewem życia. Przez wielu ekspertów uznawana jest za superfood, czyli jeden z najzdrowszych produktów na świecie. Czym sobie zasłużyła na to miano?
2020-09-29
III Bieg Proszowicki
W słoneczną niedzielę 27. września odbył się III Bieg Proszowicki. Ulicami Proszowic przebiegliśmy 5 lub 10 km, ze startem i metą na Rynku.
2020-09-17
Dlaczego warto uprawiać sport?
To przecież brzmi tak banalnie. Od dziecka wszędzie słyszymy "ruch to zdrowie", ale kto z nas zastanawiał się nad sensem tego sloganu. No więc zastanówmy się: szacuje się, że pierwszy człowiek wyprostowany (Homo erectus) pojawił się na ziemi około 1,9 miliona lat temu. Z niego wyewoluował człowiek rozumny (Homo sapiens) jakieś 190 tys. lat temu. Natura tak "skonstruowała" nasze ciała, żeby przetrwać: upolować zwierzynę, przejść wiele kilometrów w poszukiwaniu pożywienia czy uciekać przed drapieżnikami.
2020-09-02
Mąka Żytnia 2000 i 720 - czy jest różnica?
Mąka Żytnia wytwarzana jest z żyta, czyli zboża niezwykle bogatego w składniki mineralne. Ma bardzo dużo witamin i minerałów w tym cynku, fosforu, magnezu, manganu, miedzi, selenu czy wapnia i żelaza. Posiada więcej błonnika pokarmowego niż mąka pszenna.
2020-07-13
Zdrowe Chipsy z Bobu
W Naszym sklepie kolejna nowość! Tym razem jest to Bób prażony o smaku Chili i Keczup! Chipsy z bobu Solone i Barbecue już znacie, ciekawe jak posmakują wam inne smaki...
- 1
- 2