Porady żywieniowe
2024-11-12
Na co może pomóc przytulia czepna jesienią?
Nazwa tej roślinki bardzo przyjemnie wpisuje się w jesienną aurę. Na ulicach szaro, buro, nieprzyjemnie, a chyba każdy choć trochę lubi jak jest przytulnie… Tyle tylko, że z przytulią to zupełnie inna historia...
2024-08-29
Olej kokosowy i pasta kokosowa - co je łączy a co dzieli?
Niemal każdy zna “z widzenia” palmę kokosową i jej owoc. Prawdopodobnie każdy zna również przynajmniej jeden produkt spożywczy zawierający kokos. Ale gdyby się głębiej zastanowić - czy każdy wie czym jest olej kokosowy a czym pasta z kokosa? A no właśnie…
2024-07-23
Czy dieta bezmięsna może być bogata w białko?
Wiele razy mnie to zastanawiało, aż w końcu zaczęłam drążyć temat. Doszłam do wielu wniosków, niektórych dość zaskakujących. Pozwólcie zatem, że zaprezentuję Wam wyniki mojego “dochodzenia” ;).
2024-04-14
Mniszek lekarski - pospolity chwast czy wartościowa roślina?
Któż z nas nie zna tej rośliny… Bywa, że jest znienawidzona (szczególnie przez właścicieli trawników), a czasem wręcz przeciwnie. Istnieje spore grono “fanów” mniszka, którzy wraz z pierwszymi dodatnimi temperaturami wyglądają charakterystycznych listków, a później żółtych kwiatuszków… Co on w sobie takiego ma, że budzi tak skrajne emocje?
2024-03-12
Pasta pistacjowa - perełka wśród najszlachetniejszych. Dlaczego jest tak wyjątkowa i jakie niesie korzyści?
Czy “pistacjowa” = “ekskluzywna”?
Trudno jednoznacznie odpowiedzieć na to pytanie. Z jednej strony pistacje w każdej postaci zawsze uchodziły za orzechy*) dość ekstrawaganckie ze względu na ich cenę. Były one i są również dziś zauważalnie droższe od większości orzechów.
Z drugiej jednak strony, gdy przyjrzymy się pistacjom dokładniej, zauważymy, że w tym przypadku zdecydowanie za ceną idzie jakość. Mam na myśli wszelkie walory prozdrowotne tych orzeszków. Tak więc jak dla mnie pistacje i wszystko co z pistacji jest wyjątkowe.
2024-01-25
Pestki dyni - niepozorna skarbnica wartościowych (szczególnie dla panów) składników
Lubimy i cenimy dynię, nie tylko za jej piękny, pomarańczowy kolor, który rozwesela ponurą, listopadową jesień. Sama uwielbiam zupę dyniową z dodatkiem pomarańczy i imbiru, która cudownie rozgrzewa i najlepiej smakuje właśnie jesienią i zimą. Ale smakowity i pożywny miąższ tego warzywa to nie jedyne co może nam zaoferować dynia…
2023-12-19
Mak niebieski - czy warto jeść te maleńkie nasionka?
Czy ktoś wyobraża sobie Święta Bożego Narodzenia bez makowca, kutii czy makówek? No, nie bardzo… To zapytam inaczej. Czy mak niebieski, bez którego nikt sobie świąt nie wyobraża, bardzo obciąży nasze żołądki? Czy warto w ogóle sięgać po produkty zawierające mak? Czy to wyłącznie kwestia tradycji?
2023-10-13
Indywidualistka wśród strączkowych - Fasola adzuki
Przyzwyczailiśmy się już do starej, dobrej, swojskiej fasoli Jaś czy Orzełek. Czym więc się od nich różni fasola adzuki (Vigna angularis)? Ano, można powiedzieć że niemal wszystkim :) Poza tym, że należy do tej samej rodziny botanicznej (strączkowe - Fabaceae) i podobnie jak inne strączki - zawiera dużo białka, to faktycznie więcej ją odróżnia od naszych rodzimych poczciwców niż z nimi łączy.
2023-06-21
Kurkuma - indyjskie złoto
Coraz więcej o niej słychać, czasem traktowana jest jako egzotyczne i cudowne panaceum na wszelkie dolegliwości. Ile w tym wszystkim prawdy i “z czym to się je?” Postaram się przybliżyć tę ciekawą roślinę i przyprawę.
2023-02-26
Dobroci wprost z ula… Część II - pyłek kwiatowy i pierzga
Dziś pszczelich perypetii ciąg dalszy i postaram się rozwiać kolejne wątpliwości. Czym jest pierzga i co ma wspólnego z pyłkiem kwiatowym? Jaki kolor ma pyłek? Czy może on przynieść korzyść człowiekowi?