Porady żywieniowe

2020-11-11

Płatki śniadaniowe czy płatki zbożowe - oto jest pytanie...

Płatki śniadaniowe czy płatki zbożowe - oto jest pytanie...
Wielu z Was nie wyobraża sobie śniadania bez płatków. Możliwości tutaj co niemiara: śniadaniowe, zbożowe, na mleku krowim, roślinnym czy wodzie, z dodatkami, na słodko lub wytrawnie… No właśnie. Zawrotu głowy można dostać. Ale czy każde płatki zapewnią nam pełnowartościowe śniadanie?
2020-10-27

Chlorella i Spirulina - gramy w zielone?

Chlorella i Spirulina - gramy w zielone?
Algi, glony, wodorosty - dość ekstremalny materiał na sałatkę, powie pewnie większość. Ja sama, gdy jakiś czas temu trafiłam na informację, że to właśnie glony i wodorosty mogą być sposobem na głód i niedożywienie, nie traktowałam tego poważnie. No bo przecież różne rzeczy można jeść, ale glony? Co prawda w temacie świadomego, zdrowego odżywiania byłam wtedy laikiem, ale między innymi właśnie algi były powodem, dla którego zainteresowałam się bliżej tym co i dlaczego warto jeść. 
2020-10-15

Guarana. Mam tę moc!

Guarana. Mam tę moc!
Nie bez powodu taki tytuł. Guarana naprawdę ma moc. Paulinia cupana to niezwykłe pnącze rosnące w lasach deszczowych Amazonii. O właściwościach guarany mówi nawet pewna ciekawa legenda. Indianie Maués mawiają, że guarana to dar od dobrego boga. Na początku inny, zły bóg, zazdrosny o ukochane dziecko plemienia zabił je. Dziecko to miało dar uzdrawiania. Gdy mieszkańcy wioski zaczęli opłakiwać śmierć dziecka pojawił się dobry bóg i kazał posadzić oczy zmarłego w wiosce. Z oczu wyrosła roślina mogąca leczyć choroby i zaspokajać głód. Legenda ta wyjaśnia niezwykły wygląd dojrzałych owoców guarany, które przypominają oczy oraz szerokie zastosowanie rośliny. 
2020-10-05

Moringa - z czym to się je?

Moringa - z czym to się je?
Moringa olejodajna (Moringa oleifera) to egzotyczna roślina, mająca niezliczone walory prozdrowotne. Jest drzewem rosnącym w Azji, głównie na terenie Indii i Pakistanu. Bywa czasem nazywana drzewem chrzanowym (ze względu na smak korzeni), drzewem ben lub drzewem życia. Przez wielu ekspertów uznawana jest za superfood, czyli jeden z najzdrowszych produktów na świecie. Czym sobie zasłużyła na to miano?
2020-09-17

Dlaczego warto uprawiać sport?

Dlaczego warto uprawiać sport?
To przecież brzmi tak banalnie. Od dziecka wszędzie słyszymy "ruch to zdrowie", ale kto z nas zastanawiał się nad sensem tego sloganu. No więc zastanówmy się:  szacuje się, że pierwszy człowiek wyprostowany (Homo erectus) pojawił się na ziemi około 1,9 miliona lat temu. Z niego wyewoluował człowiek rozumny (Homo sapiens) jakieś 190 tys. lat temu. Natura tak "skonstruowała" nasze ciała, żeby przetrwać: upolować zwierzynę, przejść wiele kilometrów w poszukiwaniu pożywienia czy uciekać przed drapieżnikami.
2020-09-02

Mąka Żytnia 2000 i 720 - czy jest różnica?

 Mąka Żytnia 2000 i 720 - czy jest różnica?
Mąka Żytnia wytwarzana jest z żyta, czyli zboża niezwykle bogatego w składniki mineralne. Ma bardzo dużo  witamin i minerałów w tym cynku, fosforu, magnezu, manganu, miedzi, selenu czy wapnia i żelaza. Posiada więcej błonnika pokarmowego niż mąka pszenna. 
2020-06-18

Pełne wartości odżywczych Jagody Acai

Pełne wartości odżywczych Jagody Acai
Acai to po prostu jagody palmy brazylijskiej, którą spotkać można głównie w dzikich lasach deszczowych Amazonii. Wyglądem przypominają borówkę amerykańską, natomiast smakują jak jagody połączone z gorzką czekoladą. Jagody Acai dzięki zawartości witamin, minerałów i przeciwutleniaczy opóźniają proces starzenia i mogą przyczynić się do zahamowania rozwoju komórek nowotworowych. Co więcej daje nam Acai?
2020-05-12

Nerkowce - źródło białka i witamin

Nerkowce - źródło białka i witamin
Orzechy nerkowca są uważane za jedne z najbardziej wartościowych orzechów. Bakalie te są głównie źródłem witaminy B6, a także magnezu, żelaza i cynku. Pochodzą z obszarów tropikalnych Ameryki Południowej, a nazwa wzięła się od kształtu, który przypomina nerkę. Co więcej kryją w sobie nerkowce?
2020-05-01

Pyszne, słodkie syropy

Pyszne, słodkie syropy
Myśleliście kiedyś, by zastąpić czymś biały cukier? Lub użyć zdrowego słodzidła do deserów zamiast chemi? Dobrze wiemy, że nie każdy jest w stanie przestać słodzić kawę czy herbatę. Wiadomo też, że do zrobienia ulubionego ciasta czy deseru należy dodać COŚ słodkiego. Właśnie tym czymś może być syrop! Zobaczcie, co możecie u Nas znaleźć :)
2020-03-30

Eukaliptus - na przeziębienia i rany

Eukaliptus - na przeziębienia i rany
Eukaliptus Gałkowy, zwany także Właściwym, znany jest głównie dzięki koali, gdyż jest dla niego domem i pożywieniem. Co ciekawe, liście eukaliptusa ustawiają się brzegiem do padania promieni słonecznych, przez co nie rzucają cienia. Ze względu na wzmożony pobór wody z gleby i przyspieszone parowanie przyczyniają się bowiem do szybkiego osuszenia obszaru bez wyjaławiania gleby.
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel