Brownie z czerwonej fasoli

2018-07-12
Brownie z czerwonej fasoli

Są dni, kiedy nachodzi nas ochota na coś słodkiego, jednak chcemy dbać o nasze zdrowie i nasz wygląd zewnętrzny. Zdrowe odżywianie nie polega tylko na tym, aby wyeliminować ze swojej diety wszystko co “złe”. Warto znajdować zdrowe alternatywy swoich ulubionych posiłków. Ciasto, z którego wręcz wylewa się czekolada, to świetny deser dla naszych kubków smakowych, ale nie dla naszego organizmu. Dlatego podam Wam przepis na ciasto, które jest zdrowym substytutem popularnego brownie.

SKŁADNIKI
440g ugotowanej i odsączonej fasoli czerwonej lub 2 puszki fasoli czerwonej (również przepłukanej)
2 łyżki wody
5 dużych jajek
130g masła
230g erytrytolu
80g kakao
1 łyżeczka proszku do piecznia
¼ łyżeczki sody oczyszczonej
¼ łyżeczki soli

PRZEPIS
1. Fasole, wodę, extrakt waniliowy i jedno jajko zblendować na gładką masę.
2. W innej misce utrzeć masło z erytrytolem, dodać pozostałe jajko i ubijać.
3. Puree z fasoli przełożyć do ubitych składników i wymieszać.
4. Dodać resztę składników (kakao, proszek do pieczenia, soda oczyszczona, sól) i mieszać do połączenia składników.
5. Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia (u mnie blaszka o wymiarach 25cm x 21cm) i piec w nagrzanym piekarniku na 170*C przez 55 minut.

Smacznego :)

W.D.

Pokaż więcej wpisów z Lipiec 2018
pixel