Ciastka owsiane do zadań specjalnych i nie tylko ;)
Wakacje się rozpędzają, sezon wyjazdowy w pełni. Podczas wojaży bliższych i dalszych często zdarza się, że nasz układ trawienny buntuje się przeciw kolejnym degustacjom lokalnych smakołyków. Na wszelkiego rodzaju biegunki, kiedy trzeba szybciutko znaleźć skuteczną radę, zwykle mamy coś w podręcznej wakacyjnej apteczce. Jednak zaparcia zwykle już nie są tak spektakularne, a bywają równie uciążliwe.
Całkiem komfortowym sposobem na to, aby w ogóle się nie pojawiły, mogą być ciastka owsiane z suszoną śliwką i suszoną figą. Takie ciasteczka w ramach porannej przekąski, wraz z solidną ilością wody czy chłodnego smoothie sprawią, że nie tylko będziemy syci na dobre 3 godziny, ale i nasz układ pokarmowy będzie nam wdzięczny.
Płatki owsiane, poza wieloma swoimi atutami, są rewelacyjnym prebiotykiem i probiotykiem. Stanowią pożywkę dla bakterii jelitowych, które regulują trawienie i same mają korzystny wpływ na perystaltykę jelit. Suszonych śliwek i fig nie trzeba chyba nikomu przedstawiać. Od dawien dawna (szczególnie śliweczki) są stosowane jako antidotum na zaparcia, nawet u małych dzieci.
Banalnie proste do wykonania ciastka, wygodne w podróży. Pamiętać tylko należy o właściwym nawodnieniu szczególnie przy dużym spożyciu błonnika. A błonnika w tych ciasteczkach mamy całkiem sporo...
CO POTRZEBA:
- 40 dag płatków owsianych
- 3 łyżki cukru trzcinowego albo kokosowego
- 1/4 szklanki oleju kokosowego
- 5 dag suszonych śliwek (ok. 4-8 szt, w zależności od wielkości)
- 5 dag suszonych fig (ok. 4-6 szt, w zależności od wielkości)
- 2 jajka
JAK SIĘ ZA TO ZABRAĆ:
- 30 dag płatków mielę na mąkę (nie koniecznie drobniutko), resztę pozostawiam nie zmieloną
- śliwki i figi kroję na drobną kostkę
- jajka ucieram z cukrem, dodaję olej a następnie suszone owoce i płatki owsiane
- przy pomocy łyżki i dłoni formuję ciastka
- piekę 12-15 minut w temp. 180 stopni C.
Tak naprawdę ten przepis jest bardzo elastyczny, bo do ciastek możemy dodać to co lubimy. Czy to będą orzechy, pokrojona gorzka czekolada, czy inne suszone owoce - za każdym razem ciastka będą inaczej smakować, co gwarantuje że się nie znudzą ;)
E.C.