Czarnuszka - pomocna w wielu dolegliwościach
Czarnuszka, inaczej zwana czarny kmin, to roślina o olbrzymiej mocy. Od wieków uważana za złoty środek na wszelkie dolegliwości. Jej właściwości doceniali już starożytni Egipcjanie, stosując w swojej diecie ziarno, jak również olej z czarnuszki. Czarnuszka wspiera układ immunologiczny, ma działanie przeciwzapalne, przeciwgrzybicze oraz antyrakowe. Doskonale przydaje się w walce z alergią, wykazuje działanie antyhistaminowe zmniejszając reakcje alergiczne.
Czarnuszka, inaczej zwana czarny kmin, to roślina o olbrzymiej mocy. Od wieków uważana za złoty środek na wszelkie dolegliwości. Jej właściwości doceniali już starożytni Egipcjanie, stosując w swojej diecie ziarno, jak również olej z czarnuszki. Czarnuszka wspiera układ immunologiczny, ma działanie przeciwzapalne, przeciwgrzybicze oraz antyrakowe. Doskonale przydaje się w walce z alergią, wykazuje działanie antyhistaminowe zmniejszając reakcje alergiczne.
Czarnuszka jest stosowana również w kosmetyce. Przede wszystkim wykorzystywany jest olej z czarnuszki do leczenia trądziku, łusazczycy, grzybicy oraz atopowego zapalenia skóry. Przyspiesza gojenie się różnego typu ran: owrzodzeń, skaleczeń, zmian ropnych.
W ziarnach czarnuszki ukryte jest białko, węglowodany i wiele cennych witamin A, E, F, B1, B3, B6 oraz składników mineralnych: cynk, selen, magnez, wapń, żelazo, sód, i potas.
Co kryje w sobie ziarenko czarnuszki?
- tymochinon – składnik olejku eterycznego czarnuszki, o działaniu przeciwzapalnym, przeciwbólowym, przeciwnowotworowym, o działaniu ochronnym na nerki i wątrobę,
- kwasy tłuszczowe, w tym: linolowy, oleinowy, alfa-linolenowy, palmitynowy, mirystynowy, rzadko występujący eikozadienowy,
- witamina E i beta-karoten, a także witaminy z grupy B,
- biotyna – nieoceniona dla skóry i włosów, a także dla prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego,
- cenne flawonoidy i sterole oraz rzadko występujące w naturze alkaloidy,
- liczne mikroelementy i przeciwutleniacze.
Czarnuszkę można stosować na wiele prostych sposobów dodając ją do chleba, zup, past, sosów, sałatek, kanapek, mięs i warzyw. Można również zaparzać z niej herbatki i popijać w ciągu dnia. Wprowadzenie czarnuszki do swojej diety nie tylko będzie miało wpływ na nasze zdrowie, ale również wzbogaci smak każdej przyrządzonej potrawy.
Spróbujcie a przekonacie się, że warto mieć ją w swojej kuchni.