Czarnuszka - walka z wieloma dolegliwościami.

2018-08-28
Czarnuszka - walka z wieloma dolegliwościami.

Czarnuszka, inaczej zwana czarny kmin, to roślina o olbrzymiej mocy. Od wieków uważana za złoty środek na wszelkie dolegliwości. Jej właściwości doceniali już starożytni Egipcjanie, stosując w swojej diecie ziarno, jak również olej z czarnuszki. Czarnuszka wspiera układ immunologiczny, ma działanie przeciwzapalne, przeciwgrzybicze oraz antyrakowe. Doskonale przydaje się w walce z alergią, wykazuje działanie antyhistaminowe zmniejszając reakcje alergiczne. W wielu krajach olej z czarnuszki stosuje się do leczenia astmy, ponieważ poprawia ona wydajność płuc minimalizując świszczący oddech. Ziarno czarnuszki poleca się dodać do swojej diety osobom z anemią, zawarte w niej związki podnoszą poziom hemoglobiny i erytrocytów. Czarnuszka obniża ciśnienie krwi, działa przeciwmiażdżycowo, przeciwwrzodowo, reguluje poziom cukru we krwi, zapobiega osteoporozie.

Czarnuszka jest stosowana również w kosmetyce. Przede wszystkim wykorzystywany jest olej z czarnuszki do leczenia trądziku, łuszczycy, grzybicy oraz atopowego zapalenia skóry. Przyspiesza gojenie się różnego typu ran: owrzodzeń, skaleczeń, zmian ropnych.
W ziarnach czarnuszki ukryte jest białko, węglowodany i wiele cennych witamin A, E, F, B1, B3, B6 oraz składników mineralnych: cynk, selen, magnez, wapń, żelazo, sód, i potas.

Czarnuszkę można stosować na wiele prostych sposobów dodając ją do chleba, zup, past, sosów, sałatek, kanapek, mięs i warzyw. Można również zaparzać z niej herbatki i popijać w ciągu dnia. Wprowadzenie czarnuszki do swojej diety nie tylko będzie miało wpływ na nasze zdrowie, ale również wzbogaci smak każdej przyrządzonej potrawy.
Spróbujcie a przekonacie się, że warto mieć ją w swojej kuchni.

J.D

Pokaż więcej wpisów z Sierpień 2018
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel