Czosnek - niesamowity lek i dodatek do potraw

2018-07-02
Czosnek - niesamowity lek i dodatek do potraw

Czosnek - niesamowity lek i dodatek do potraw

Czosnek używany jest od najdawniejszych czasów jako lek i przyprawa. Jego główna substancja to allicyna, która nadaje mu charakterystyczny zapach, ale dopiero po posiekaniu lub rozgnieceniu ząbka. Gdy przerywamy błony komórkowe miąższu przy miażdżeniu czosnku, zachodzi reakcja między alliiną i allinazą, dzięki czemu otrzymujemy allicynę, która daje pełną leczniczą moc tego warzywa. W jednym ząbku mamy witaminy: A, B1, B2, PP, C, sole mineralne: magnez, wapń, potas i fosfor oraz mikroelementy: nikiel, chrom, kobalt.

Jego najważniejsze właściwości:
- wzmacnia naturalne mechanizmy obronne organizmu
- powstrzymuje rozwój bakterii gronkowca i paciorkowca
- wspomaga odbudowę flory bakteryjnej
- usprawnia pracę jelit
- rozszerza naczynia krwionośne i obniża ciśnienie krwi
- właściwości przeciwgrzybicze, przeciwzapalne, antybakteryjne
- poprawia funkcjonowanie mózgu oraz opóźnia proces starzenia się


Polski a chiński czosnek
Niemal w każdym sklepie spożywczym możemy kupić czosnek pochodzący z Chin. Właśnie tam uprawiany jest bez żadnych kontroli, a w jego uprawach wykorzystywane są chemikalia, metale ciężkie i antybiotyki. Dzięki czemu ma regularny kształt, białą barwę, nie pleśnieje i nie kiełkuje. W Europie jest to zakazane. Wszystkie te substancje kumulują się w organizmie, przez co pojawiają się grzybice, alergie oraz choroby.
Nasz polski czosnek to świeża, naturalna uprawa 2018 r. Jest bardzo aromatyczny i smaczny, możemy dodać go do sosów, marynaty, farszów lub używać jako naturalny lek.

M.D

Pokaż więcej wpisów z Lipiec 2018
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel