Domowa chałwa

2018-10-30
Domowa chałwa

Chałwa to słodki produkt cukierniczy znany od dawnych lat. Wytwarzana najczęściej z rozgniecionych nasion oleistych i karmelu. Jeśli jednak zwracamy uwagę na zdrowie - zróbmy ją sami , będzie wtedy miała mniej kalorii i konserwantów. Zrobienie chałwy w domu jest dziecinnie proste. Do przygotowania potrzebne są składniki, które ma prawie każda osoba w domu, a samo przygotowanie trwa jakieś 20 minut :)

SKŁADNIKI
1,5 szklanki sezamu
3 łyżki miodu
Dodatkowo według smaku można dodać żurawinę, słonecznik, pestki dyni czy orzechy



PRZEPIS
1. Sezam podsmażyć na patelni, wystudzić
2. Dokładnie zblendować sezam (na gładką masę)
3. W misce wymieszać zmielony sezam z miodem i dodatkami.
4. Do plastikowego opakowania lub miski włożyć woreczek, do środka włożyć i uformować chałwę. Przygotowana chałwa już teraz jest gotowa do spożycia, jednak zaleca się włozyć ją do lodówki na około 2 godziny

W.D.

Pokaż więcej wpisów z Październik 2018
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel