Domowa chałwa
Chałwa to słodki produkt cukierniczy znany od dawnych lat. Wytwarzana najczęściej z rozgniecionych nasion oleistych i karmelu. Jeśli jednak zwracamy uwagę na zdrowie - zróbmy ją sami , będzie wtedy miała mniej kalorii i konserwantów. Zrobienie chałwy w domu jest dziecinnie proste. Do przygotowania potrzebne są składniki, które ma prawie każda osoba w domu, a samo przygotowanie trwa jakieś 20 minut :)
SKŁADNIKI
1,5 szklanki sezamu
3 łyżki miodu
Dodatkowo według smaku można dodać żurawinę, słonecznik, pestki dyni czy orzechy
PRZEPIS
1. Sezam podsmażyć na patelni, wystudzić
2. Dokładnie zblendować sezam (na gładką masę)
3. W misce wymieszać zmielony sezam z miodem i dodatkami.
4. Do plastikowego opakowania lub miski włożyć woreczek, do środka włożyć i uformować chałwę. Przygotowana chałwa już teraz jest gotowa do spożycia, jednak zaleca się włozyć ją do lodówki na około 2 godziny
W.D.