Drożdżowy rabarbarowiec owsiany

2019-06-06
Drożdżowy rabarbarowiec owsiany

To ciasto kojarzy mi się z dzieciństwem, pamiętam jego zapach...... Mama mimo codziennej gonitwy znajdowała czas aby w sezonie rabarbarowym upiec „drożdżowego z rabarbarem”
Mamy dla Was przepis w trochę zdrowszej wersji, zaczerpnięty z zaprzyjaźnionego bloga kulinarnego. Polecamy, warto spróbować, większość produktów możecie zakupić u nas w sklepie- - zapraszamy.

Składniki:
600g płatków owsianych (zmielić na mąke)
60g świeżych drożdży
375ml mleka
90g cukru kokosowego + 1 łyżka
90g oleju kokosowego
5 małych jajek
1/2 łyżeczki mielonej wanilii
8 lasek rabarbaru + 6 łyżek ksylitolu
cynamon

Kruszonka :
8 łyżek płatków owsianych
2 łyżki miękkiego masła
2 łyżki cukru kokosowego
2 łyżki ksylitolu


Przygotowanie:

Przygotuj zaczyn z podgrzanego mleka,drożdży i łyżkę cukru kokosowego – pozostaw na kilka minut. Do miski wsyp zmielone płatki owsiane oraz dodaj resztę składników. Wszystko dokładnie wymieszaj, ciasto będzie miało rzadką konsystencję – odstaw na około godzinę do wyrośnięcia.
Po tym czasie przełóż ciasto do formy (blacha 23,5cm/33cm) wyłożonej papierem. Na wierz rozłóż pokrojony rabarbar, który wcześniej obsyp ksylitolem i cynamonem.

Kruszonkę zrób mieszając wszystkie składniki i rozłóż na rabarbar.

Ciasto wkładamy do nienagrzanego piekarnika, ustawiamy na 190*C – piec około 45min w zależności od potrzeby (sprawdzamy patyczkiem)

Przepis pochodzi z bloga Zdrowie na języku

J.D.

Pokaż więcej wpisów z Czerwiec 2019
pixel