Egzotyczna Acerola - czy może nam przynieść jakieś korzyści?

2022-05-18
Egzotyczna Acerola - czy może nam przynieść jakieś korzyści?

Acerola, a właściwie malpigia granatolistna (Malpighia glabra L.) to egzotyczny krzew uprawiany w tropikalnych rejonach świata (Ameryka Środkowa, Wyspy Karaibskie, Brazylia, Teksas, Floryda, ale także Australia czy Azja). Zwany jest również wiśnią z Barbados i skojarzenie to nie jest przypadkowe. Owoce, dla których uprawia się tę roślinę kształtem i kolorem przypominają właśnie wiśnię lub czereśnię. Owoce niewielkie, ale kryją w sobie wielką moc, dlatego acerola robi coraz większą karierę…

Co znajdziemy w owocach aceroli?

Pestkowce te zasłynęły przede wszystkim z olbrzymich ilości witaminy C, którą zawierają. Pojedynczy owoc waży około 2 - 15 g, a spożycie 2 - 3 takich owoców pokrywa dzienne zapotrzebowanie na tę witaminę u dorosłej osoby. Warto pamiętać o tym, że wit. C z aceroli jest dużo lepiej przyswajalna niż syntetyczny kwas askorbinowy.
Jednak to nie wszystko, co może nam zaoferować tropikalna “wiśnia”. To jeszcze spore ilości bioflawonoidów, fenoli, karotenoidów, antocyjanów, aminokwasy, ale również witaminy: A, B1, B2, B3, B5, B6 i B9, minerały: fosfor, magnez, potas, żelazo, miedź, cynk, selen, wapń i sód. Taki swoisty koktajl substancji odżywczych sprawia, że owoce aceroli mają dobroczynny wpływ na nasze organizmy. Ale jaki konkretnie?

Acerola = odporność?

Jak już wiemy, głównym atutem tego owocu są potężne ilości witaminy C. Kwas askorbinowy, poza tym że jest silnym przeciwutleniaczem, nie tylko poprawia odporność organizmu na infekcje. Poza tym:

  • jest aktywatorem wielu kluczowych enzymów,
  • usprawnia przyswajanie żelaza,
  • jest niezbędny podczas syntezy wielu związków, np. niektórych neuroprzekaźników czy kortykosteroidów,
  • bierze udział w syntezie kolagenu, odpowiada za dobrostan tkanki łącznej i przyspiesza gojenie się ran,
  • wzmacnia dziąsła i zęby, niszczy bakterie wywołujące próchnicę,
  • wspiera utrzymanie psychiki w stabilnym stanie.

Przechytrzyć nowotwory wespół z acerolą

Owoce te są skarbnicą antyoksydantów, z których najważniejszym bo i ilościowo dominującym jest kwas askorbinowy. Ale są one zasobne również w:

  • karotenoidy - stwierdzono ich aż 17 w aceroli. Najważniejsze to β-karoten, luteina, α-karoten i β-kryptoksantyna,
  • polifenole - głównie kwercetyna i rutyna,
  • antocyjany,
  • flawonole.

Wszystkie antyoksydanty mają jedną wspólną cechę - wyłapują wolne rodniki, które są między innymi przyczyną przyspieszonego starzenia się komórek, powstawania mutacji czy niekontrolowanego namnażania się komórek czyli nowotworzenia.

Wiśnia z Barbados pomoże okiełznać cukrzycę

Przeciwutleniacze mają bardzo wszechstronne działanie. Mają wpływ na stabilizację poziomu cukru oraz insuliny we krwi, co zapobiega ich gwałtownym wahaniom. Ma to kluczowe znaczenie u osób chorujących na cukrzycę, ale również u osób zdrowych zauważono takie działanie.

Dłużej młodym być dzięki aceroli

To jeszcze jeden aspekt wysokiej zawartości antyoksydantów w tych owocach. Wspomniałam już wcześniej, że przeciwutleniacze zapobiegają szybkiemu starzeniu się komórek. To nie tylko młodziej wyglądająca skóra. To również sprawniejsze usuwanie z organizmu toksyn i produktów przemiany materii, lepsza kondycja układu nerwowego, koncentracji i pamięci, a także opóźnienie pogarszania się wzroku i degeneracji plamki żółtej w oku.

Malpigia na "sercowe" rozterki?

W pewnym sensie tak. Antyoksydanty działają ochronnie na układ sercowo-naczyniowy. Szczególnie kwas askorbinowy, który wspiera produkcję włókien kolagenowych, wzmacnia naczynia krwionośne i wraz z rutyną zapobiega ich pękaniu, a tym samym mikrokrwawieniom i krwotokom. Nie można zapomnieć o potasie, który poszerza naczynia krwionośne, obniżając tym samym ciśnienie krwi i odciążając serce.

Gdzie szukać aceroli?

Malpigia rodzi bardzo delikatne owoce, które szybko się psują i fermentują. Nie oznacza to jednak, że nie możemy skorzystać z ich dobrodziejstwa. O ile świeże owoce spożywać można do woli lokalnie w tropikach, to dla reszty świata dostępna jest acerola w bardziej trwałej formie - przeważnie w postaci soków i proszku. Tego typu preparaty bez problemu znaleźć można w sklepach ze zdrową żywnością, zielarskich czy aptekach. Ekstrakt z aceroli często jest składnikiem wielu suplementów czy przetworów typu dżemy, soki czy konfitury.

E.C.

 

źródła.
https://www.ekologia.pl/styl-zycia/zdrowa-zywnosc/acerola-owoc-wlasciwosci-witaminy-i-wartosci-odzywcze-aceroli,20267.html
https://dietetycy.org.pl/acerola/
https://pl.wikipedia.org/wiki/Kwas_askorbinowy
https://pixabay.com/pl/

Pokaż więcej wpisów z Maj 2022
pixel