Figi suszone jako skarbnica wapnia

2019-05-23
Figi suszone jako skarbnica wapnia

Figi to owoce pochodzące z Azji mniejszej i rosnące na drzewie zwanym figowcem pospolitym. Należy ono do rodziny morwowatych i występuje w dwóch odmianach - dalmatyńskiej oraz smyrneńskie. Figowiec jest rośliną uprawną i znajdziemy go na terenach śródziemnomorskich. W Polsce figi wciąż są mało popularne, mimo że posiadają naprawdę wiele właściwości zdrowotnych!


Czy wiesz, że figi suszone są skarbnicą wapnia? Ponadto są najlepszym źródłem błonnika spośród owoców suszonych! Owoce figi zawierają witaminy: C, B1, B2, B6, PP, a także prowitaminę A. Są również bogate w składniki mineralne, takie jak: żelazo, fosfor, magnez.
Ze względu na dużą zawartość wapnia, figi są polecane osobom, które chorują na osteoporozę. Magnez zawarty w figach powoduje obniżenie stresu oraz poprawia pamięć. Duża ilość błonnika pobudza pracę jelit, w związku z tym jest skutecznym lekiem na zaparcia. Dzięki błonnikowi można nie tylko regulować pracę układu pokarmowego, lecz także uchronić się przed poważnymi schorzeniami jelita grubego, w tym przed rakiem jelita grubego. Owoce figowca gotowane na mleku pomagają w bólu gardła i zwalczają kaszel. Działają wzmacniająco i antybakteryjnie, pomagają przywrócić równowagę kwasowo-zasadową.


Figi suszone mogą być zamiennikiem niezdrowych przekąsek, takich jak chipsy czy czekolada. Możemy dodać je do ciast, kompotów, herbaty, a także spożywać spożywać samodzielnie. Figi wykorzystać możemy do nalewek zdrowotnych i alkoholowych.

M.D.

Pokaż więcej wpisów z Maj 2019
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel