Frittata pełna witamin na śniadanie
Od samego rana warto dostarczyć naszemu organizmowi dużą dawkę witamin. Naszym ulubioną potrawą na początek dnia jest omlet. Głównym dodatkiem jest szpinak i por. Właśnie dzięki tym składnikom dostarczamy witaminy D,E,K, B6, wapnia i magnezu. Upiększeniem całego dania jest posypanie omleta świeżą natką pietruszki, krojone awokado i olej lniany. Wszystkie te składniki tworzą wielką bombę witaminową i nadają uczucie sytości.
SKŁADNIKI
2 jajka
garść szpinaku
kawałek pora
szczypta soli
awokado
natka pietruszki
1 łyżka olej kokosowy rafinowany (do smażenia)
olej lniany (do polania)
PRZEPIS
1. Roztrzepać jajka, pokroić pora i szpinak.
2. Rozpuścić olej kokosowy, poddusić pora i szpinak, dodać jajka.
3. Smażymy delikatnie z dwóch stron i przekładamy na talerz.
4. Posypujemy krojoną pietruszką i awokado, polać olejem.