Guarana. Mam tę moc!
2020-10-15
Nie bez powodu taki tytuł. Guarana naprawdę ma moc. Paulinia cupana to niezwykłe pnącze rosnące w lasach deszczowych Amazonii. O właściwościach guarany mówi nawet pewna ciekawa legenda.
Indianie Maués mawiają, że guarana to dar od dobrego boga. Na początku inny, zły bóg, zazdrosny o ukochane dziecko plemienia zabił je. Dziecko to miało dar uzdrawiania. Gdy mieszkańcy wioski zaczęli opłakiwać śmierć dziecka pojawił się dobry bóg i kazał posadzić oczy zmarłego w wiosce. Z oczu wyrosła roślina mogąca leczyć choroby i zaspokajać głód. Legenda ta wyjaśnia niezwykły wygląd dojrzałych owoców guarany, które przypominają oczy oraz szerokie zastosowanie rośliny.
Nie od dziś wiadomo, że w starych, ludowych czy plemiennych podaniach i recepturach tkwi ziarnko prawdy, czasem więcej niż ziarnko. Z nasion tego pnącza mieszkańcy Amazonii od tysięcy lat przygotowują gorzko-kwaśny napój. Zastanowiło to pewnego misjonarza, który przebywał wśród rdzennych plemion w XVII wieku i postanowił się bliżej przyjrzeć specyfikowi. Okazało się, że nie jest on spożywany bez powodu. Indianie korzystają z właściwości guarany aby podnieść swoją sprawność, zarówno fizyczną jak i psychiczną, szczególnie w okresach zwiększonego wysiłku. I tak na przełomie XVII i XVIII wieku guaranę poznali Europejczycy. Ale co w niej takiego jest, że bywa nazywana “darem od Boga” lub “eliksirem młodości”? Otóż sekret tkwi w ksantynach, m. in. kofeinie, procyjanidynach, katechinach i innych substancjach zawartych w nasionach paulinii. Ksantyny to alkaloidy, które mają łagodnie stymulujący wpływ na cały organizm. Nasiona te kryją w swoim wnętrzu najwięcej kofeiny spośród wszystkich znanych nam roślin, bo aż 4 - 8% (w kawie znajdziemy do 2,8% kofeiny). Kofeina z guarany wchłania się dużo wolniej niż z kawy i działa nieco łagodniej. Ma ona działanie przeciwbakteryjne i antyoksydacyjne, zmniejsza ryzyko wystąpienia udarów i zawałów, poprawia koncentrację i sprawność intelektualną. Ponadto poprawia odporność, pomaga w bólach głowy (nawet migrenowych), czy reumatycznych, jak również ma pozytywne działanie wspierające w procesie redukcji wagi. Kofeina bowiem przyspiesza metabolizm, a co za tym idzie procesy spalania tkanki tłuszczowej, a zarazem zmniejsza poczucie głodu. Poprzez fakt, że guarana zawiera również inne alkaloidy i polifenole, wachlarz jej pozytywnych oddziaływań na ludzki organizm jest bardzo szeroki. Guaranę cenią osoby, które prowadzą aktywny tryb życia, ponieważ zwiększa ona subiektywne odczucie własnej siły, poprawia wydolność wysiłkową. Właściwości te chwalą również osoby chore na nowotwory. Reguluje ona również pracę układu pokarmowego, opóźnia procesy starzenia i poprawia jakość życia seksualnego.
Skoro tyle dobrego można powiedzieć o nasionach paulinii, pojawia się pytanie jak z tego dobra można skorzystać? Można ją spożywać w postaci proszku dodawanego do posiłków np. jogurtów, owsianki. Bywa też przygotowywany napój à la café latte na bazie mleka roślinnego z dodatkiem karobu i sproszkowanej guarany. Guarana nie traci swoich właściwości w wyższych temperaturach, zatem można ją podgrzewać. Jeśli chodzi o ilość guarany w proszku, którą można bezpiecznie spożyć w ciągu dnia - nie powinno się przekraczać ilości 1-2 łyżeczek.Nasiona guarany mają wyjątkowo gorzki smak, ale często można ją spotkać w bardziej “przyjaznych” formach: kapsułek czy tabletek. Nierzadko ekstrakty z nasion tej rośliny są składnikiem napojów energetycznych czy preparatów wspomagających odchudzanie. Aby w pełni skorzystać z pozytywnego działania guarany należy przyjmować ją w godzinach porannych i przedpołudniowych.
Korzystanie z dobrodziejstw nasion paulinii w zbyt dużej ilości może wykazywać działania niepożądane. Może to być bezsenność, problemy żołądkowe czy bóle głowy, a w skrajnych przypadkach uczucie niepokoju czy drżenie mięśni. Z tego względu guarany powinny unikać osoby z nadciśnieniem, chorobami serca, cierpiące na refluks żołądkowy czy choroby wrzodowe żołądka i dwunastnicy.
Tak więc guarana zdecydowanie ma moc i warto z tej mocy korzystać jeśli nie ma do tego przeciwwskazań.
Żródła:
https://dietetycy.org.pl/guarana-indianskie-oko-do-zadan-specjalnych/
https://www.medonet.pl/zdrowie,guarana-i-jej-wplyw-na-organizm,artykul,1726125.html
https://www.izielnik.pl/blog/guarana-wlasciwosci-lecznicze-i-zastosowanie
Indianie Maués mawiają, że guarana to dar od dobrego boga. Na początku inny, zły bóg, zazdrosny o ukochane dziecko plemienia zabił je. Dziecko to miało dar uzdrawiania. Gdy mieszkańcy wioski zaczęli opłakiwać śmierć dziecka pojawił się dobry bóg i kazał posadzić oczy zmarłego w wiosce. Z oczu wyrosła roślina mogąca leczyć choroby i zaspokajać głód. Legenda ta wyjaśnia niezwykły wygląd dojrzałych owoców guarany, które przypominają oczy oraz szerokie zastosowanie rośliny.
Nie od dziś wiadomo, że w starych, ludowych czy plemiennych podaniach i recepturach tkwi ziarnko prawdy, czasem więcej niż ziarnko. Z nasion tego pnącza mieszkańcy Amazonii od tysięcy lat przygotowują gorzko-kwaśny napój. Zastanowiło to pewnego misjonarza, który przebywał wśród rdzennych plemion w XVII wieku i postanowił się bliżej przyjrzeć specyfikowi. Okazało się, że nie jest on spożywany bez powodu. Indianie korzystają z właściwości guarany aby podnieść swoją sprawność, zarówno fizyczną jak i psychiczną, szczególnie w okresach zwiększonego wysiłku. I tak na przełomie XVII i XVIII wieku guaranę poznali Europejczycy. Ale co w niej takiego jest, że bywa nazywana “darem od Boga” lub “eliksirem młodości”? Otóż sekret tkwi w ksantynach, m. in. kofeinie, procyjanidynach, katechinach i innych substancjach zawartych w nasionach paulinii. Ksantyny to alkaloidy, które mają łagodnie stymulujący wpływ na cały organizm. Nasiona te kryją w swoim wnętrzu najwięcej kofeiny spośród wszystkich znanych nam roślin, bo aż 4 - 8% (w kawie znajdziemy do 2,8% kofeiny). Kofeina z guarany wchłania się dużo wolniej niż z kawy i działa nieco łagodniej. Ma ona działanie przeciwbakteryjne i antyoksydacyjne, zmniejsza ryzyko wystąpienia udarów i zawałów, poprawia koncentrację i sprawność intelektualną. Ponadto poprawia odporność, pomaga w bólach głowy (nawet migrenowych), czy reumatycznych, jak również ma pozytywne działanie wspierające w procesie redukcji wagi. Kofeina bowiem przyspiesza metabolizm, a co za tym idzie procesy spalania tkanki tłuszczowej, a zarazem zmniejsza poczucie głodu. Poprzez fakt, że guarana zawiera również inne alkaloidy i polifenole, wachlarz jej pozytywnych oddziaływań na ludzki organizm jest bardzo szeroki. Guaranę cenią osoby, które prowadzą aktywny tryb życia, ponieważ zwiększa ona subiektywne odczucie własnej siły, poprawia wydolność wysiłkową. Właściwości te chwalą również osoby chore na nowotwory. Reguluje ona również pracę układu pokarmowego, opóźnia procesy starzenia i poprawia jakość życia seksualnego.
Skoro tyle dobrego można powiedzieć o nasionach paulinii, pojawia się pytanie jak z tego dobra można skorzystać? Można ją spożywać w postaci proszku dodawanego do posiłków np. jogurtów, owsianki. Bywa też przygotowywany napój à la café latte na bazie mleka roślinnego z dodatkiem karobu i sproszkowanej guarany. Guarana nie traci swoich właściwości w wyższych temperaturach, zatem można ją podgrzewać. Jeśli chodzi o ilość guarany w proszku, którą można bezpiecznie spożyć w ciągu dnia - nie powinno się przekraczać ilości 1-2 łyżeczek.Nasiona guarany mają wyjątkowo gorzki smak, ale często można ją spotkać w bardziej “przyjaznych” formach: kapsułek czy tabletek. Nierzadko ekstrakty z nasion tej rośliny są składnikiem napojów energetycznych czy preparatów wspomagających odchudzanie. Aby w pełni skorzystać z pozytywnego działania guarany należy przyjmować ją w godzinach porannych i przedpołudniowych.
Korzystanie z dobrodziejstw nasion paulinii w zbyt dużej ilości może wykazywać działania niepożądane. Może to być bezsenność, problemy żołądkowe czy bóle głowy, a w skrajnych przypadkach uczucie niepokoju czy drżenie mięśni. Z tego względu guarany powinny unikać osoby z nadciśnieniem, chorobami serca, cierpiące na refluks żołądkowy czy choroby wrzodowe żołądka i dwunastnicy.
Tak więc guarana zdecydowanie ma moc i warto z tej mocy korzystać jeśli nie ma do tego przeciwwskazań.
Żródła:
https://dietetycy.org.pl/guarana-indianskie-oko-do-zadan-specjalnych/
https://www.medonet.pl/zdrowie,guarana-i-jej-wplyw-na-organizm,artykul,1726125.html
https://www.izielnik.pl/blog/guarana-wlasciwosci-lecznicze-i-zastosowanie
Pokaż więcej wpisów z
Październik 2020