Kasza - dlaczego warto mieć ją w swojej diecie?
Kasza to ziarna zbóż poddane obróbce termicznej. Jest bogata w białko i węglowodany. Ze względu na wartości odżywcze 100g ugotowanej kaszy pokrywa niemal całkowicie zapotrzebowanie na węglowodany. Kasze powinny być w naszej codziennej diecie, ale zaleca się przede wszystkim: nadciśnieniowcom, osobom cierpiącym na choroby serca i układu krążenia, osoby z anemią lub nią zagrożone, osoby z problemami układu nerwowego, diabetycy, kobiety w ciąży oraz osoby starsze.
Rodzaje kasz w zależnośc od gatunku i rośliny:
gryka - gryczana (palona i niepalona) - źródło błonnika i białka, obniża ciśnienie, bezglutenowa. Nie zakwasza organizmu
jęczmień - jęczmienna (wiejska, pęczak, perłowa) - kasze jęczmienne regulują trawienie. Pęczak traci najmniej mikro i makroelementów podczas obróbki
proso - kasza jaglana - jest największym źródłem witamin, pomaga w utrzymaniu równowagi kwasowo-zasadowej, nie zawiera glutenu i dzięki temu jest lekko strawna. Polecana dla alergików
pszenica - kasza bulgur, kuskus - obie kasze produkowane są ze specjalnej odmiany pszenicy durum. Bogate w witaminy i pierwiastki
orkisz - kasza orkiszowa - jest bardzo pożywna, lekkostrawna i łatwo przyswajalna, posiada dużo właściwości prozdrowotnych
owies - kasza owsiana - kasza w porównaniu do płatków owsianych jest dużo bogatsza w błonnik i minerały z racji na to, że jest mniej przetworzona
kukurydza - kasza kukurydziana - wytwarzana z ziaren kukurydzy, wzmacnia serce, nie zawiera glutenu.
amarantus - źródło bogatej diety, zawiera antyoksydanty, tłuszcz (złożony z jedno- i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych), białko i aminokwasy siarkowe, jest bezglutenowy
quinoa - quinoa (komosa ryżowa) - to pseudozboże, bogata głównie w żelazo, magnez oraz cały szereg witamin z grupy B.
ryż - jest wiele odmian, ale każdy z nich jest bezglutenowy. Wolno trawiony i lekkostrawny, dzięki czemu dostarcza energii na długi czas. Powinien być podawany na pół twardo, bo wtedy zachowuje najwięcej składników odżywczych.
M.D.