Keks królewski poleca się (nie tylko) na świąteczny stół

2023-04-02
Keks królewski poleca się (nie tylko) na świąteczny stół

  To ciasto skradło moje serce kilka lat temu. Niby zwykła ucierana babka, ale jakie bogate wnętrze… No właśnie. To co znajdzie się w środku w dużej mierze zależy od Waszych upodobań i preferencji smakowych, ale pamiętajcie - tytuł zobowiązuje ;). Ma być na bogato, co nie znaczy, że nie może być zdrowo. Bo przecież orzechy - samo zdrowie, morele - mnóstwo karotenów, figi - słodko, ale i zdrowe jelita, daktyle - mikroelementy i polifenole, rodzynki - jod i błonnik. Jeśli jeszcze zamiast białego cukru użyjemy ksylitolu lub erytrolu, okaże się, że nawet pilnując kalorii możemy sobie na małe szaleństwo pozwolić.

CO POTRZEBA:

  • 1,5 szklanki mąki orkiszowej 680
  • 3/4 szklanki ksylitolu lub erytrolu
  • 25 dag masła
  • 5 jajek
  • 1,5 szklanki rozdrobnionych bakalii (rodzynki, suszone morele, figi, daktyle, orzechy, migdały itp.)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej lub mąki z tapioki
  • do przygotowania formy: 1 łyżka masła, 1 łyżka bułki tartej. Można też użyć papieru do pieczenia.

JAK SIĘ ZA TO ZABRAĆ:

  • Orzechy siekam niezbyt drobno, suszone owoce (poza rodzynkami) kroję na mniejsze kawałki, rodzynki zalewam wrzątkiem na 15-25 minut, po czym przepłukuję i odsączam na sitku i ręczniku papierowym.
  • Bakalie (bez orzechów) obtoczyć w mące ziemniaczanej/tapioce, nadmiar skrobi odsiać*.
  • Oddzielam żółtka od białek, żółtka, słodzidło i masło ucieram na puszystą masę.
  • Stopniowo dodaję mąkę z proszkiem do pieczenia oraz bakalie i orzechy.
  • Białka ubijam na sztywną pianę i dodaję do masy łącząc całość delikatnie.
  • Ciasto przekładam do keksówki (moja ma 30 x 11 cm) i piekę ok. 50 - 55 minut w temperaturze 180oC. Wyjmuję z formy dopiero gdy przestygnie.

* - zabieg z obtaczaniem w skrobi sprawia, że bakalie nie opadają na dno formy, lecz pozostają “zawieszone” w cieście, co zdecydowanie dodaje apetyczności ;).
Keks wychodzi dość ciężki, co z pewnością jest zasługą dużej ilości bakalii. Ma to i swoje plusy - wystarczy mi jeden kawałek, aby poczuć się królewsko… Zapraszam do wypróbowania. Ciekawe kto z Was poprzestanie na jednym kawałku ;).

E. C.

Pokaż więcej wpisów z Kwiecień 2023
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel