Mniszek lekarski – (nie)zwykła roślina
Na pewno większość z nas robiła bukiety z „dmuchawców” - chwastu, który spotkamy w dużej ilości na łące, zaroślach, poboczu. Ale niewiele osób wie, co ta roślina w sobie kryje! W korzeniu, kwiecie i liściu znajdziemy wiele właściwości zdrowotnych, dzięki czemu od dawna wykorzystywany jest w medycynie naturalnej. Po kolei…
Kwiat mniszka lekarskiego bogaty jest w witaminy A i C oraz karotenoidy (przeciwutleniacze). Uszczelnia naczynia włosowate, wzmacnia odporność, wspomaga wzrok i poprawia wygląd skóry. Bardzo dobrze wpływa na wątrobę – pobudza jej czynność i pomaga przy odbudowie. Zwiększa wydzielanie żółci, czyli ułatwia trawienie. Kwiat mniszka ma także właściwości moczopędne, usuwa z organizmu nadmiar jonów sodu i potasu, pomaga przy niewydolność nerek. Działa krwiotwórczo i wzmacniająco. Najczęściej wykorzystywany jest jako napar.
Liście mniszka lekarskiego zawierają cenny kwas foliowy! Związek ten stymuluje procesy powstawania krwinek czerwonych, dzięki czemu zapobiega anemii złośliwej. Zalecany także przy chorobach układu krwionośnego. W liściach znajdziemy również: trójterpeny, karotenoidy, minerały (potas, magnez i krzem) oraz witaminy A, C i z grupy B. Usuwają z organizmu zatrzymaną wodę, powodującą obrzęki i cellulit. Świetnie wpływa na trawienie, zwłaszcza przy dietach i detoksie. Herbatkę z liści mniszka powinniśmy pić 2-3 razy dziennie przed posiłkiem.
Korzeń mniszka lekarskiego pomaga leczyć białaczkę, anemię, a także zabija komórki nowotworowe. Dzięki zawartości witamin C, B, magnezu oraz potasu korzeń mniszka stymuluje naszą odporność, ma właściwości lecznicze i przeciwzapalne. Usuwa z organizmu zalegające toksyny, obniża cholesterol, pobudza wątrobę, obniża poziom glukozy we krwi i ma działanie przeciwcukrzycowe. Przygotowanie naparu z korzenia mniszka: 2 łyżki rozkruszonych korzeni wsypać do wrzątku i gotować na małym ogniu jeszcze około 10min. Pozostawić na około pół godziny i przecedzić.
Mniszek lekarski to niewielka roślinka o wielkim wnętrzu!
M.D.