Nasiona konopi łuskane jako niesamowite źródło białka!
Małe ziarenka to niesamowita bomba energetyczno-zdrowotna dla osób w każdym wieku! Posiadają wysoką zawartość kwasów tłuszczowych wielonienasyconych, białka oraz żelaza, fosforu, magnezu, miedzi i potasu. Nasiona konopi często kojarzone są z nielegalną marihuaną, lecz konopie siewne mają o wiele mniejszą zawartość środków psychotropowych od konopi indyjskiej. Czym jeszcze zaskoczą nas te nasionka?
To co najistotniejsze: prawie połowa składu ziarna konopi to dobrze przyswajalne białko o pełnym składzie aminokwasowym, co jest rzadkością w królestwie roślin! Dlatego bardzo dobrze mogą zastąpić białko zwierzęce. Ważny jest także idealny dla człowieka stosunek kwasów tłuszczowych omega-6 do omega-3 (3:1), których organizm nie potrafi syntetyzować, dlatego muszą być dostarczane wraz z pożywieniem. Dzięki temu wzmocniony jest układ odpornościowy, usuwane są toksyny z organizmu oraz wzmocnione są błony komórkowe.
Nasiona konopi to bogate źródło witamin: A, B1, B2, B3, B6, C i E oraz minerałów: fosfor, wapń, magnez, mangan, żelazo, sód, miedź i cynk. Mają niską zawartość cukru oraz nie zawierają soli. Te wysokiej jakości składniki:
- pomagają w utrzymaniu prawidłowego poziomu cholesterolu we krwionośne
- wpływają na prawidłowy rozwój i funkcjonowanie organizmu
- wspomagają działanie układu nerwowego
- odżywiają skórę, włosy i paznokcie
- poprawiają pracę układu pokarmowego
- sprzyja redukcji masy ciała
- normalizuje zaburzenia gospodarki węglowodanowej
Dodając nasiona konopi do musli lub sałatek, wypieków, makaronów, mieszając z owocami lub sokami, urozmaicimy swój jadłospis i wzbogacimy go o cenne składniki odżywcze.
M.D.