Płatki drożdżowe nieaktywne - źródło witamin

2018-09-16
Płatki drożdżowe nieaktywne - źródło witamin

Płatki drożdżowe nieaktywne posiadają wyjątkowe wartości odżywcze i zdrowotne. Powstają w wyniku obróbki drożdży w melasie buraczanej tzwn. zabite drożdże, dlatego po ich spożyciu w stanie surowym nie mamy żadnych skutków ubocznych ze strony układu pokarmowego. Ich spożywanie zapewnia równowagę mikroflory bakteryjnej jelita cienkiego i grubego. Zapobiegają rozwojowi infekcji w organizmie wzmacniając jego odporność. Są skarbnicą składników mineralnych i witamin zwłaszcza z grupy B, co bardzo wzmacnia nasz układ nerwowy. Płatki są również źródłem węglowodanów, białka, zdrowego tłuszczu, błonnika, kwasu foliowego, magnezu, potasu, wapnia, chromu, witaminy D i C.

Płatki drożdżowe warto stosować w codziennej diecie:
- poprawiają pracę jelit,
- przeciwdziałają infekcjom,
- wzmacniają układ nerwowy,
- pomocne w odchudzaniu,
- wspomagają włosy, skórę i paznokcie,
- wzmacniają zęby i kości.
Płatki ze względu na delikatny serowo-orzechowy smak są bardzo chętnie stosowane w kuchni, można je dodawać do wszystkiego. Doskonale sprawdzają się jako posypka do kanapek, na zapiekanki, pizze. Dodajemy je jako wzmacniacz smaku do zup i sosów, stosujemy jako zamiennik parmezanu. Bardzo ceniony i popularny wśród wegetarian i wegan.

J.D.

Pokaż więcej wpisów z Wrzesień 2018
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel