Pokrzywa - nie taka zwyczajna
Chyba każdy z nas został poparzony przez pokrzywę. Uczucie tego bólu pamiętamy do dzisiaj, ale czy wiemy jakie cuda potrafi sprawić to zioło?
Pokrzywa zwyczajna nazywana jest także żgajką wielką, koprywą czy parzywką. Możemy znaleźć ją wszędzie - na nieużytkach, w lasach, rowach i naszych ogródkach. Wykorzystywana jest w medycynie i kosmetyce naturalnej jako zioło lecznicze. Surowcem leczniczym są liście i korzeń lub całe ziele. Surowcem jest też sok pozyskiwany ze świeżych pędów.
W swoim składzie zawiera cenne witaminy i minerały: żelazo, wapń, fosfor, magnez, siarkę, potas, jod, krzem, witaminy A, C, B2, K1, Ma również w posiadaniu chlorofil, serotonina, histamina, garbniki i acetylocholina, flawonoidy, oraz liczne kwasy organiczne. Dzięki takiemu składowi pokrzywa:
- ma działanie przeciwbiegunkowe, przeciwbólowe, przeciwzapalne
- oczyszcza organizm ze złogów kwasu moczowego
- poprawia pracę wątroby
- ma właściwości hamujące krwawienia
- zapobiega wypadaniu włosów, powstawaniu łupieżu i zmniejsza łojotok skóry głowy
- wspomaga przy leczeniu pierwszego i drugiego stadium przerostu gruczołu krokowego
- wpływa korzystnie na produkcję czerwonych krwinek
- pomaga w usuwaniu nadmiaru wody z organizmu
Liście suszone pokrzywy najczęściej jest spożywana jako herbata.
Łyżkę pokrzywy zalać wrzątkiem, zaparzyć pół minuty, spożyć. Profilaktycznie zalecane jest pić jedną szklankę napoju dziennie, w stanach leczniczych kiedy chcemy zastosować leczniczo to zwiększamy do 3-4 porcji w ciągu dnia.
Pokrzywa jest stosowana w czasie diety oczyszczającej lub detoksykującej.