Sałatka z cukinii z kurkumą do słoików. Przepyszna!
2023-08-10
Tak się złożyło, że zostałam obdarowana sporą ilością młodziutkiej cukinii w różnych odmianach kolorystycznych. Ilość na tyle duża, że trzeba było jakoś ją zagospodarować, żeby się tyle dobra nie zmarnowało. Postanowiłam więc zrobić cukiniową sałatkę do słoików na zimę. Okazała się strzałem w dziesiątkę: nie dość że pyszna, to jeszcze bajecznie wygląda na talerzu! Dzielę się zatem z Wami przepisem.
Dodam, że zalewa jest bardzo łagodna, a do jej przygotowania użyłam samych zdrowych składników. To co pozostanie w słoiczku po odsączeniu z powodzeniem można wykorzystać choćby jako bazę do winegretu ;)
Z podanych składników uzyskałam 11 słoików sałatki, każdy o pojemności 375 ml.
CO POTRZEBA:
- 3 kg młodej cukinii
- 3 cebule
- 3 marchewki
- 750 g papryki (u mnie żółta i czerwona)
- 6 łyżek soli kłodawskiej
Zalewa:
- ¾ szklanki wody
- ¾ szklanki octu jabłkowego 5%
- ¼ szklanki oleju
- 1 ½ szklanka ksylitolu
- 9 ziaren pieprzu czarnego
- 9 ziaren ziela angielskiego
- 3 liście laurowe (można pokruszyć)
- 1 ½ łyżki ziaren gorczycy białej
- 1,5 łyżeczki mielonej kurkumy
JAK SIĘ ZA TO ZABRAĆ:
- Cukinię ścieram na tarce o dużych oczkach (można ze skórką), a cebulę kroję w piórka. Całość przekładam do dużego pojemnika, mieszam z solą i odstawiam na 2 godziny.
- Marchew ścieram na tarce o dużych oczkach, paprykę kroję w paseczki.
- Przygotowuję zalewę: wszystkie składniki umieszczam w garnku i gotuję do rozpuszczenia ksylitolu.
- Cukinię z cebulą przekładam na sito i odsączam z płynu (można delikatnie odcisnąć), po czym przekładam z powrotem do pojemnika.
- Dodaję marchew i paprykę, zalewam przestudzoną zalewą, mieszam i odstawiam na kolejne 2 godziny.
- Przekładam sałatkę do słoików, zakręcam i pasteryzuję 10 minut od zagotowania się wody.
Smacznego!
E. C.
Pokaż więcej wpisów z
Sierpień 2023
Polecane