Słona przekąska

2018-05-19
Słona przekąska

Podczas ulubionego filmu, serialu, meczu czy na spotkaniu ze znajomymi lubimy coś chrupać. Najlepsze są do tego chipsy, których nie odłożymy dopóki nie zjemy całych. Podzielę się z Wami przepisem na przekąskę, która nie zajmie Wam wiele czasu, a jest pyszna i zdrowa. Ciecierzyca posiada wiele białka, które jest niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu.

SKŁADNIKI
Ciecierzyca
Sól
Liść laurowy
Ząbek czosnku
Oliwa z oliwek
Ulubione przyprawy (ja użyłam zioła prowansalskie, papryka ostra, chili)

PRZEPIS
1. Ciecierzycę moczyć w wodzie przynajmniej 5 godzin, gotować przez około 50 minut w osolonej wodzie, można dodać ząbek czosnku lub liść laurowy dla polepszenia smaku.
2. Ugotowaną ciecierzycę wypłukać w wodzie i osuszyć. Wysypać na blachę pokrytą papierem do pieczenia i piec w piekarniku nagrzanym na 200oC przez 15 minut.
3. Wymieszać ciecierzycę w misce z olejem i wszystkimi przyprawami. Piec przez 10 minut, włączyć termoobieg i trzymać kolejne 10 minut. Po tym czasie wyłączyć piekarnik ale zostawić naszą upieczoną ciecierzycę w środku. Gdy ostygnie jest gotowa do spożycia, najlepiej schrupać całą w tym samym dniu gdyż jest wtedy najlepsza :)

Pokaż więcej wpisów z Maj 2018
Polecane
Liść laurowy Dukatki

Liść laurowy Dukatki

8,90 zł - 22,90 zł
pixel