Soczewica - moc ukryta w strączkach
Soczewica to wyjątkowa roślina strączkowa z rodziny bobowatych Nasiona soczewicy mają bardzo przyjemny smak
i od wieków stanowią cenny pokarm dla ludzi.
Wyróżniamy kilka rodzajów soczewicy. W Naszym asortymencie znajdziecie soczewicę czerwoną, zieloną oraz czarną.
Soczewica jest świetną alternatywą dla białka pochodzenia zwierzęcego. W 100 g ugotowanej soczewicy jest aż 9,02 g tego składnika odżywczego. Białko soczewicy, zaraz po soi, jest najlepiej przyswajalnym przez organizm białkiem pochodzenia roślinnego.
Soczewica jest wspaniałym źródłem składników, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Są to: potas, fosfor, cynk, żelazo, kwas foliowy, witamina B12. Dzięki takiemu bogactwu, soczewica zapobiega nadciśnieniu tętniczemu, reguluje ciśnienie krwi, a także niweluje zły cholesterol. W soczewicy występują taniny, które wykazują działanie przeciwnowotworowe oraz przeciwbakteryjne oraz hamują rozwój wolnych rodników. Witaminy z grupy B wpływają na lepsze samopoczucie, a witamina PP wspiera układ pokarmowy i nerwowy. Przez dużą zawartość błonnika, który wypełnia żołądek, mamy uczucie sytości i zmniejszony apetyt na słodkie przekąski.
Soczewica polecana jest szczególnie dla kobiet, gdyż znajdziemy w niej dużo witaminy B9, dzięki której zmniejsza się ryzyko pojawienia wrodzonych wad cewy nerwowej u dziecka.
Każdy rodzaj soczewicy ma swoje cechy charakterystyczne:
- czerwona nadaje się idealnie na zupę krem, gotuje się ją najszybciej, nie trzeba jej namaczać
- zielona pasuje do sałatek oraz do zrobienia z niej pasty, jest sypka i ma delikatny smak
- czarna jest doskonała do pikantnych przekąsek i zup, przypomina wyglądem kawior
Spróbuj każdego rodzaju Soczewicy!
M.D.