Szafran- najdroższa przyprawa świata
Szafran - jego walory były znane już w czasach starożytnych, stosowany był w kuchni jak również w lecznictwie. Polecany jako afrodyzjak.
Szafran charakteryzuje się intensywnym smakiem, dlatego używa się go w bardzo małych ilościach. Jego smak jest określany jako korzenny, delikatnie ostry. Stosowany jest do dań z ryżu, mięsa, ryb, deserów, zup i warzyw. Używany jako naturalny barwnik.
Szafran w lecznictwie sprawdza się poprawiając krążenie, działa uspokajająco, ma właściwości kojące w schorzeniach układu nerwowego i chorobach serca.
Ma działanie antydepresyjne, antybakteryjne, hamuje rozwój wolnych rodników dzięki czemu ma właściwości odmładzające i antynowotworowe.
Warto sprawdzić działanie szafranu i samemu ocenić jego wartość, aby przekonać się dlaczego nasi przodkowie tak zachwycali się jego walorami.
J.D.