Ważyła sroczka kaszkę... ale jaką?

2021-05-13
Ważyła sroczka kaszkę... ale jaką?

Nie od dziś wiadomo, że wszelkie kasze bardzo korzystnie wpływają na nasze zdrowie. Czym są kasze? To jadalne nasiona zbóż lub zbóż rzekomych, które zostały pozbawione jedynie części niejadalnych. Czasami nasiona te zostają poddane niewielkiej obróbce mechanicznej. Ich historia sięga czasem tysięcy lat i są określane mianem żywności przetworzonej w najbardziej prymitywny sposób, ale to właśnie dzięki minimalnemu przetworzeniu tych ziaren wszelkie kasze zachowują najwięcej wartości. Generalnie kasze są przede wszystkim źródłem węglowodanów, oraz mikroelementów: magnezu, żelaza, potasu, wapnia, manganu, miedzi i fosforu. Ponadto cenimy je za dużą zawartość witamin z grupy B. Są one również dobrym źródłem błonnika pokarmowego, zarówno tego rozpuszczalnego jak i nierozpuszczalnego.

  Dzięki tak bogatemu składowi kasze są nieocenione w profilaktyce chorób układu sercowo-naczyniowego, cukrzycy, korzystnie wpływają na dobrą pracę mózgu, a nawet mają swój udział w zapobieganiu nowotworom. Jednak to, jakie wartości zaoferuje nam konkretna kasza zależy przede wszystkim od tego, z jakiej rośliny pochodzi i jakiej obróbce została poddana. W dalszej części przybliżę te najciekawsze i najbardziej wartościowe ich rodzaje.

  Kasza pęczak to ziarno jęczmienia, które zostało pozbawione jedynie łuski. Przez to, że ingerencja w ziarna była minimalna, znajdziemy w nich obfitość składników odżywczych. Zawartość magnezu w pęczaku jest zbliżona do jego zawartości w czekoladzie gorzkiej. Aby więc utrzymać prawidłowy poziom tego składnika w organizmie wystarczy częściej zajadać się tą pyszną kaszą. Wyjątkowo dużo w niej błonnika, zarówno frakcji rozpuszczalnej jak i nierozpuszczalnej.

  Kasza bulgur wytwarzana jest z ziarna pszenicy durum, czyli tej, która jest najbardziej zasobna w składniki odżywcze. Pochodzi ona z rejonów Bliskiego Wschodu, a znana była już 4000 lat temu. To co ją wyróżnia, to godne zauważenia ilości manganu, miedzi, antyoksydantów i związków fenolowych. Kasza ta zawiera również skrobię oporną, co sprawia, że po jej spożyciu nie występują gwałtowne skoki insuliny.

  Kasza kuskus pochodzi z rejonu północno-zachodniej Afryki, gdzie początkowo stanowiła produkt uboczny podczas mielenia pszenicy w kamiennych żarnach. Ten tradycyjny, rdzenny kuskus różni się od tego który znamy współcześnie. Kuskus, który możemy kupić w sklepie bardziej przypomina makaron niż typową kaszę, nie oznacza to jednak że nie powinniśmy zwrócić na niego uwagi. Powstaje on z mąki semoliny i wody. Powstałe granulki przesiewa się przez grube sita, a później podgotowuje na parze i suszy, przez co finalny czas przygotowania dania skraca się do minimum. Kasza kuskus jest świetnym źródłem białka przy niewielkiej zawartości kwasów tłuszczowych. Zawiera również sporo cynku, który ma wpływ na kondycję włosów i paznokci oraz na naszą odpornośći oraz żelaza, które jest składnikiem hemoglobiny. Jest jednak kaszą o wysokim IG, więc ostrożność powinny zachować osoby chore na cukrzycę. Bardziej zasobna w składniki odżywcze i błonnik jest wariant razowy tej kaszy.

  Kasza jaglana powstaje z ziarna prosa. W Polsce jest znana od dawna. Długo była niedoceniana, ale obecnie wraca do łask, z resztą całkiem zasłużenie. Nazywana bywa “królową kasz”, ponieważ jest naturalnie bezglutenowa, posiada właściwości odkwaszające organizm, oczyszcza go z toksyn, zawiera cenne białko wysokiej jakości, wartościowe kwasy tłuszczowe, polifenole i karotenoidy.  Ziarna prosa obfitują w mikroelementy, w tym krzem. Jest bardziej kaloryczna niż pozostałe kasze, a to ze względu na wyższą zawartość tłuszczów i białek. Polecana jest osobom, które z różnych powodów nie mogą spożywać glutenu, dbają o prawidłowy poziom cholesterolu, insuliny i glukozy we krwi. Ma ona wpływ na poprawę funkcjonowania wątroby oraz na kondycję włosów, skóry i paznokci.

Kaszy gryczanej nie wytwarza się ze zboża, a z nasion gryki. Jest kaszą bezglutenową, za co cenią ją osoby, które nie tolerują tego białka. Poza walorami typowymi dla wszystkich kasz, warto zwrócić uwagę na wysoką zawartość antyoksydantów: kwercetyny i rutyny. Na rynku można znaleźć kaszę gryczaną białą oraz paloną zwaną prażoną. Jedna i druga ma swoich zagorzałych zwolenników. Ta naturalna, biała ceniona jest za obfitość witamin i przeciwutleniaczy (których prażony wariant ma nawet czterokrotnie mniej), oraz delikatny, niemal neutralny smak. Ci, którzy wolą paloną kaszę gryczaną, lubią jej charakterystyczny, kojarzący się z orzechami smak. Warto zauważyć, że dzięki procesowi prażenia z ziaren odparowana jest część zawartej w nich wody. Przez to zagęszczeniu ulegają składniki odżywcze takie jak węglowodany, białka czy błonnik. 

  Jest więc w czym wybierać, a najlepiej po prostu próbować każdej po kolei :)

E. C.

Pokaż więcej wpisów z Maj 2021
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel