Właściwości oleju z czarnuszki
Olej z czarnuszki tłoczony jest z nasion, posiada wiele właściwości zdrowotnych. Znalazł swoje zastosowanie w kuchni i kosmetyce. Jest znany od czasów starożytności – nazywany „złotem faraonów”. Czarnuszka siewna to zielona, jednoroczna roślina o biało-niebieskich płatach. Nasiona są drobne i mają czarną barwę. Olej czarnuszkowy, tłoczony na zimno jest bogaty w aż 15 aminokwasów, nienasyconych kwasów tłuszczowych z grupy omega-6 i omega-9.
Dzięki swoim cennym właściwościom pomaga w walce z wieloma chorobami. Z licznych badań wynika, że przyczynia się do śmierci komórek nowotworowych oraz do zahamowania ich rozwoju. Olej z czarnuszki pomaga w chorobach żołądkowych, obniża poziom cholesterolu i cukru we krwi, łagodzi objawy alergii, działa przeciwbólowo, reguluje cykl mentruacyjny, wzmacnia odporność organizmu chroniąc przed wirusami i bakteriami (polecany w okresie wzmożonych zachorowań). Jeśli chodzi o stosowanie zewnętrzne: przyśpiesza gojenie ran, wspomaga leczenie schorzeń skórnych (trądzik, łupież, liszaj). Nawilży również suchą skórę i opóźni jej starzenie.
Ma korzenny zapach i lekko gorzki smak. Dostępna jest wersja w płynie jak i w kapsułkach.
W.D.