Z jabłek nie tylko szarlotka, czyli kilka słów o occie jabłkowym

2021-04-21
Z jabłek nie tylko szarlotka, czyli kilka słów o occie jabłkowym

  Każdy z nas zna ocet. Tego spirytusowego używamy w kuchni przygotowując np. przetwory, a także w szeroko pojętym gospodarstwie domowym. Świetnie usuwa kamień w łazience czy czajniku gdy mamy “twardą” wodę, znajduje również wiele innych zastosowań. Ale nie o nim dziś chciałam opowiedzieć, ale o occie jabłkowym. To produkt powstający z jabłek, w wyniku naturalnej fermentacji - początkowo alkoholowej, a następnie octowej. Na pierwszym etapie węglowodany przy udziale drożdży przekształcane są w alkohol, który następnie fermentuje do kwasu octowego. 

Ocet jabłkowy znany i stosowany był już w czasach starożytnych, a jego prozdrowotne właściwości docenił nawet Hipokrates. Współcześnie zainteresowanie działaniem octu jabłkowego na organizm człowieka stało się przedmiotem badań naukowych, z których wiele potwierdziło jego korzystny wpływ przy różnych dolegliwościach. 

 

Co on takiego w sobie ma?

  • Gdyby przyjrzeć się dokładniej co zawiera ocet jabłkowy, znajdziemy w nim wiele substancji bioaktywnych takich jak:
  • minerały: sole potasu, wapnia, żelaza, krzemu, magnezu i fosforu,
  • witaminy z grupy B: B1, B2, B3, B5 (kwas pantotenowy), B6 (pirydoksyna), B7 (biotyna), B9 (kwas foliowy),
  • witamina C,
  • polifenole, enzymy, pektyny i aminokwasy, 
  • kwasy organiczne: galusowy, octowy, chlorogenowy, kawowy, felurowy, propionowy czy kumarowy.

 

Wspiera nas w najróżniejszy sposób 

Dzięki tak zaskakująco bogatemu składowi również jego działanie jest wszechstronne. Nie wszystkie właściwości, które były mu przypisywane pierwotnie znalazły potwierdzenie w wynikach współczesnych badań, warto jednak zwrócić na niego uwagę ze względu na:

  • działanie antyseptyczne - przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze,
  • obniżanie poziomu cholesterolu i trójglicerydów we krwi oraz utrzymywanie prawidłowego ciśnienia krwi,
  • utrzymywanie prawidłowego poziomu cukru we krwi i zwiększenie wrażliwości komórek na insulinę,
  • wspomaganie odchudzania poprzez zwiększanie uczucia sytości,
  • zmniejszenie ryzyka miażdżycy,
  • obniżenie ryzyka wystąpienia nowotworów,
  • ułatwianie trawienia,
  • przeciwdziałanie anemii,
  • zmniejszanie indeksu glikemicznego potraw,
  • działanie immunomodulujące.
  • To wszystko osiągnąć można przez spożywanie octu jabłkowego, ale to nie wszystkie jego zastosowania. Ocet jabłkowy można również stosować zewnętrznie, na skórę i włosy. Zmniejsza trądzik, ogranicza blizny, a stosowany jako płukanka do włosów sprawia, że są one oczyszczone, delikatniejsze, bardziej miękkie i błyszczące.

 

Jak stosować ocet jabłkowy?

Jeśli chcemy pić ocet jabłkowy powinniśmy go rozcieńczyć. Zalecana ilość to 1-2 łyżki na pół szklanki wody. Taki roztwór zaleca się pić na czczo, ok. 20 minut przed posiłkiem lub między posiłkami. Stosowany w ten sposób wspomaga proces odchudzania czy detoksu. Nie należy jednak przesadzać z ilością czy pić octu jabłkowego bez rozcieńczenia. Może to skutkować podrażnieniem śluzówki żołądka czy nawet wrzodami.

Ocet ten może być również składnikiem koktajli, marynat, zup, past kanapkowych, dressingów czy sosów do sałatek. Dzięki jego właściwościom antybakteryjnym można w nim płukać owoce i warzywa.

Najbardziej godny polecenia jest ten ekologiczny, niepasteryzowany. Taki zawiera najwięcej składników prozdrowotnych, które sprawiają że jest taki wyjątkowy. Korzystajmy więc z tej wyjątkowości! 

 

Źródła:

www.dietetycy.org.pl

www.ekologia.pl

 

E. C.

 

 

Pokaż więcej wpisów z Kwiecień 2021
pixel