Fit Babka Wielkanocna
Będąc podczas świąt na diecie zaskoczmy swoją rodzinę pyszną babką wielkanocną, podobną do tej tradycyjnej. Oczywiście przepis możemy wykorzystać na każdą okazję, zabrać kawałek do pracy czy zjeść do niedzielnej kawy. Przy zdrowym odżywianiu większość składników znajdziesz u siebie w półce.
Składniki:
130g mąki kukurydzianej
130g mąki orkiszowej typ 680
4 jajka
100g erytrolu
90ml oleju kokosowego rafinowanego
100g jogurtu naturalnego
40g kakao
pół łyżki proszku do pieczenia
20g pastylek czekoladowych
2 łyżki mleka
Wykonanie:
Białka ubijamy na sztywno ze szczypta soli, do piany dodajemy erytrytol w dwóch częściach. Gdy cukier się się rozpuści dodajemy po jednym żółtku. Później dodajemy olej i jogurt, ciągle miksując. Wsypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i mieszamy na wolnych obrotach. Połowę masy przekładamy do wysmarowanej formy, a drugą część mieszamy z kakao i dodajemy do formy. Mieszamy do niedokładnego połączenia warstw, pozostawiając smugi. Pieczemy około 40 min w temperaturze 180°.
Polewę wykonujemy z pastylek czekoladowych z odrobiną mleka i polewamy wystudzoną babkę.