Przepis na "Chleb z garnka"

2021-03-17
Przepis na "Chleb z garnka"

Mamy dla Was recepturę na "chleb z garnka". Tak jest nazywany, gdyż można go upiec w przysłowiowym garnku lub naczyniu żaroodpornym (można również na patelce).
Niestety w dzisiejszych czasach mało kto ma jeszcze prawdziwy piec do wypieku chleba (tzw. piec chlebowy). A kto z Was kiedykolwiek miał okazję spróbować chleba z takiego pieca to wie o czym mówię. Dlatego piekąc go w garnku, choć trochę mamy możliwość przybliżyć smak dzieciństwa, a taki właśnie chleb piekła moja mama :)

 

Składniki:

360ml ciepłej wody
2 łyżeczki cukru (ksylitol)
15g drożdży suszonych Instant
200dkg mąki żytniej typ 720
100dkg mąki orkiszowej typ 2000
300dkg mąki orkiszowej typ 680
2 łyżeczki Soli Kłodawskiej

Wodę, cukier, drożdże wymieszać, odczekać chwilę. Dodać pozostałe składniki i dokładnie wyrobić ręką. Jeżeli posiadamy w domu sprzęt typu robot lub Thermomix to oczywiście korzystamy z tych dobrodziejstw :)
Po wyrobieniu formujemy i odstawiamy (możemy posmarować wierzch jakiem lub wodą i posypać makiem lub innymi ziarnami i ponacinać). Po krótkim czasie wkładamy chlebek do nagrzanego wcześniej w piekarniku garnka (naczynie żaroodporne), przykrywamy pokrywką i wkładamy do piekarnika na 200 stopni.
Po 30 minutach ściągamy pokrywkę i dalej zostawiamy w piekarniku, tak aby całość pieczenia wyniosła około 60 minut.
Po wyjęciu z piekarnika  od razu trzeba wyjąć chlebek z garnka i położyć do wystudzenia na kratce.

Mąki można dodawać dowolne, jakie akurat mamy w domu, my lubimy taką mieszankę :)
Proponuję również dodawać ziarna dosypując w czasie wyrabiania: słonecznik, pestki dyni, czarnuszkę, siemię lniane....
Można również posypać na wierzchu żeby chlebek ładnie się prezentował.

 

J.D.

Pokaż więcej wpisów z Marzec 2021
Polecane
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel