Wysokobiałkowy obiad bez mięsa? Da się! Kotlety jajeczne z komosą ryżową i marchewką z hinduską nutą

2021-11-22
Wysokobiałkowy obiad bez mięsa? Da się! Kotlety jajeczne z komosą ryżową i marchewką z hinduską nutą

Dziś propozycja obiadowa nie tylko dla wegetarian, flexitarian, ale i dla tych wszystkich, którzy po prostu mają ochotę na bezmięsne, pełnowartościowe i sycące danie. Jest tu sporo pełnowartościowego białka, które pochodzi nie tylko z jajek. Świetnym źródłem tego składnika jest również quinua, o której więcej pisałam tutaj (https://dukatki.pl/Ni-to-kasza-ni-to-ryz-wiec-co-Quinoa-blog-pol-1627126719.html). Warto pamiętać o tym, że to jedna z niewielu roślin, której nasiona zawierają wszystkie aminokwasy, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka.
Źródłem takiego białka są też jaja, przy czym poza białkiem znajdziemy w nich również duże ilości minerałów i wielu witamin. Cholesterol również, i z tego powodu opinie na temat jaj bywały bardzo skrajne. Obecnie według WHO zdrowy człowiek może zjadać tygodniowo nawet 10 jajek, wliczając w to również jajka dodane do ciast, naleśników, majonezu itp.

Kotleciki w tym wydaniu nie są smażone a pieczone w piekarniku. W związku z tym unikamy niezdrowej obróbki cieplnej i nie dodajemy niepotrzebnych kalorii.
Jednak nie samym białkiem człowiek żyje :) Żaden dobrze zbilansowany posiłek nie może obejść się bez składnika warzywnego. Do tego dania (ale i do wielu innych) świetnie pasuje marchewka, którą zestrugałam przy pomocy nożyka julienne na “spaghetti”, zeszkliłam na maśle klarowanym i doprawiłam solą, gałką muszkatołową i przyprawą curry. Marchewkę w ten sposób przygotowuje się bardzo szybko. Mięknie błyskawicznie gdy jest cienko pokrojona. Jeśli nie macie nożyka julienne - nic straconego. Zwykła obieraczka też świetnie da radę, uzyskamy wtedy “wstążki”.

Z poniższych ilości przygotowałam obiad dla trzech osób (dwóch dorosłych i dziecka).

Co potrzeba:

Kotleciki:

  • 6 łyżek rozkruszonych płatków drożdżowych lub drobno mielonej bułki tartej do obtoczenia kotlecików
  • 2 łyżki oleju do wysmarowania naczynia i podsmażenia cebuli i czosnku

Ponadto:

Jak się za to zabrać:

  • Naczynie żaroodporne smaruję olejem.
  • 4 jaja gotuję na twardo, jedno jajko zostawiam surowe. Ostudzone i obrane jajka ścieram na drobnej tarce.
  • Cebulę i czosnek siekam drobniutko i rumienię.
  • Do startych jajek wbijam to surowe i dodaję: cebulę z czosnkiem, płatki drożdżowe i przyprawy, wszystko wyrabiam na jednolitą masę.
  • Przy pomocy łyżki i dłoni formuję niewielkie kotleciki, obtaczam je w płatkach drożdżowych ew. bułce tartej i układam w naczyniu żaroodpornym.
  • Kotleciki zapiekam przez 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 180oC.
  • Komosę dokładnie płuczę i gotuję podobnie jak kaszę czy ryż w proporcji komosy do wody jak 1:2.
  • Marchewkę przygotowuję tak, jak opisałam to powyżej.

Smacznego!

E. C.

Pokaż więcej wpisów z Listopad 2021
pixel