Za co warto docenić owoc dzikiej róży?
Nie znam nikogo, kto choćby nie słyszał o krzewie dzikiej róży. Nieco mniej osób jednak ma świadomość jak wiele różnorodnych właściwości ma ta roślina. Ale od początku… Rosa canina czyli dzika róża, to mało wymagający, a uroczy krzew, który powszechnie występuje zarówno w stanie dzikim, jak i w parkach i ogrodach. Jego różowe kwiaty roztaczają przecudną woń, a owoce - o nich można mówić bez końca…
Owoc dzikiej róży - co on w sobie ma?
Od niepamiętnych czasów owoce tej rośliny doceniane były szczególnie w okresach zwiększonej podatności na infekcje. To wszystko dzięki niezwykle wysokiej zawartości witaminy C, którą znajdziemy w owocach dzikiej róży. Już zjedzenie 3 owoców dziennie pokrywa nasze dzienne zapotrzebowanie na tę witaminę. Warto pamiętać, że witaminy pochodzące z naturalnych źródeł są znacznie lepiej przyswajane, a co za tym idzie dużo skuteczniej działają. W tym przypadku jest to działanie 3 razy lepsze w porównaniu do witaminy w syntetycznej. Jednak owoce te mają do zaoferowania znacznie więcej. Są również źródłem innych witamin: A, E, K oraz witamin z grupy B (B1, B2, B3, B6 i B9 czyli kwasu foliowego). Mnóstwo w nich pektyn, antyoksydantów, związków fenolowych a także garbników i karotenoidów. Warto również zwrócić uwagę na znaczne ilości soli mineralnych: magnezu, potasu, fosforu, cynku, manganu, miedzi, wapnia i żelaza.
Dzika róża ważna w profilaktyce
Dzięki temu całemu bogactwu zawartemu w owocach dzikiej róży są one niezastąpione w zapobieganiu wielu przypadłościom:
- antyoksydanty i kwasy fenolowe mają działanie przeciwnowotworowe i przeciwdziałające starzeniu się komórek,
- kwercetyna działa antynowotworowo szczególnie jeśli chodzi o czerniaka,
- działają moczopędnie i oczyszczająco na układ moczowy,
- stwierdzono ich działanie immunomodulujące, podnoszące odporność organizmu na infekcje i nie chodzi tylko o wysoką zawartość witaminy C,
- wspierają pracę wątroby, działają żółciopędnie,
- są pomocne w leczeniu chorób zwyrodnieniowych stawów.
Jak najlepiej wykorzystać potencjał owoców dzikiej róży?
Te cenne i smaczne, lekko kwaskowate owoce najlepiej podjadać jako samodzielną przekąskę lub dodatek do muesli, jogurtów czy deserów. Często są one również składnikiem herbat owocowych, jak również głównym surowcem do przygotowania naparu. W sezonie zwiększonych zachorowań na grypę i przeziębienia świetnym sposobem na wzmocnienie odporności jest napar z owoców dzikiej róży, bzu czarnego, rokitnika z dodatkiem kwiatu bzu czarnego i odrobiny miodu dodanego po przestudzeniu herbatki. Należy jednak pamiętać aby nie zalewać owoców wrzątkiem, aby nie stracić cennej witaminy C.
Ze świeżych owoców można przygotowywać różne przetwory:domowe konfitury, soki lub nalewki.
Żródła:
www.ekologia.pl
www.akademiadietetyki.pl
E. C.