Sałatka ogórkowao-warzywna ma zimę w dwóch wariantach smakowych

2023-07-25
Sałatka ogórkowao-warzywna ma zimę w dwóch wariantach smakowych

Sezon ogórkowy w pełni. Może i nudy w polityce, ale nie w mojej kuchni ;). Postanowiłam w tym roku urozmaicić asortyment moich zimowych zapasów o smaczną sałatkę warzywną w lekkiej zalewie octowej. Przeciwnikom octu w przetworach już spieszę z wyjaśnieniem, że użyłam octu jabłkowego, o którego zaletach pisałam już tutaj. Pomijając jego niewątpliwe walory, warto zauważyć, że jest on mniej kwaśny niż zwykle stosowany w zaprawach 10% ocet spirytusowy, bo ma jedynie 5% kwasowości. Również ilość, której użyłam jest stosunkowo niewielka. Pozostałe składniki zalewy również zostały tak dobrane, aby było nie tylko smacznie, ale i zdrowo.
W tytule wspomniałam o dwóch wariantach smakowych, i owszem. Sałatkę tę można przygotować w łagodnej odsłonie, ale dla tych którzy wolą “na ostro” jest wersja zalewy z papryką chilli.

Z podanych niżej składników uzyskałam sałatkę w 14 słoikach 300 i 375 ml o łącznej pojemności 4500 ml. Zapraszam do wypróbowania :)

CO POTRZEBA:

  • 2 kg ogórków gruntowych
  • 1 kg młodej cukinii
  • 500 g papryki (u mnie żółta i czerwona)
  • 250 g cebuli
  • 250 g marchewki
  • 4 ząbki czosnku
  • 4 łyżki soli kłodawskiej (do zasolenia)

Przyprawy na 1 słoik:

Zalewa:

Zalewa paprykowa:

  • 5 szklanek wody
  • ¾ szklanki octu jabłkowego
  • ½ szklanki oleju
  • 1 szklanka ksylitolu
  • 2 łyżki miodu
  • 2 płaskie łyżeczki ostrej papryki
  • 1 płaska łyżeczka wędzonej papryki
  • 1 łyżka soli kłodawskiej

JAK SIĘ ZA TO ZABRAĆ:

  • Warzywa kroję: ogórki w plasterki, marchewkę i czosnek w cieńsze plasterki, cukinię w ćwierć plasterki, cebulę w piórka a paprykę w paseczki.
  • Wszystko umieszczam w dużym pojemniku (garnku lub misce), mieszam z 4 łyżkami soli i odstawiam na 2 godziny.
  • Przygotowuję słoiki, zakrętki oraz zalewę: składniki umieszczam w garnku i zagotowuję do rozpuszczenia się ksylitolu.
  • Odsączam z warzyw wodę, która się wydzieliła, przekładam do słoików z przyprawami, zalewam zalewą, zakręcam i pasteryzuję przez 10 minut od zagotowania się wody.


E. C.

Pokaż więcej wpisów z Lipiec 2023
pixel