Sałatka ogórkowao-warzywna ma zimę w dwóch wariantach smakowych
Sezon ogórkowy w pełni. Może i nudy w polityce, ale nie w mojej kuchni ;). Postanowiłam w tym roku urozmaicić asortyment moich zimowych zapasów o smaczną sałatkę warzywną w lekkiej zalewie octowej. Przeciwnikom octu w przetworach już spieszę z wyjaśnieniem, że użyłam octu jabłkowego, o którego zaletach pisałam już tutaj. Pomijając jego niewątpliwe walory, warto zauważyć, że jest on mniej kwaśny niż zwykle stosowany w zaprawach 10% ocet spirytusowy, bo ma jedynie 5% kwasowości. Również ilość, której użyłam jest stosunkowo niewielka. Pozostałe składniki zalewy również zostały tak dobrane, aby było nie tylko smacznie, ale i zdrowo.
W tytule wspomniałam o dwóch wariantach smakowych, i owszem. Sałatkę tę można przygotować w łagodnej odsłonie, ale dla tych którzy wolą “na ostro” jest wersja zalewy z papryką chilli.
Z podanych niżej składników uzyskałam sałatkę w 14 słoikach 300 i 375 ml o łącznej pojemności 4500 ml. Zapraszam do wypróbowania :)
CO POTRZEBA:
- 2 kg ogórków gruntowych
- 1 kg młodej cukinii
- 500 g papryki (u mnie żółta i czerwona)
- 250 g cebuli
- 250 g marchewki
- 4 ząbki czosnku
- 4 łyżki soli kłodawskiej (do zasolenia)
Przyprawy na 1 słoik:
- 2 ziarna ziela angielskiego
- 4 ziarna pieprzu czarnego
- 1 liść laurowy
- ½ łyżeczki ziaren gorczycy białej
Zalewa:
- 5 szklanek wody
- 1¼ szklanki octu jabłkowego
- 1 ¼ szklanki ksylitolu
- 1 łyżka soli kłodawskiej
Zalewa paprykowa:
- 5 szklanek wody
- ¾ szklanki octu jabłkowego
- ½ szklanki oleju
- 1 szklanka ksylitolu
- 2 łyżki miodu
- 2 płaskie łyżeczki ostrej papryki
- 1 płaska łyżeczka wędzonej papryki
- 1 łyżka soli kłodawskiej
JAK SIĘ ZA TO ZABRAĆ:
- Warzywa kroję: ogórki w plasterki, marchewkę i czosnek w cieńsze plasterki, cukinię w ćwierć plasterki, cebulę w piórka a paprykę w paseczki.
- Wszystko umieszczam w dużym pojemniku (garnku lub misce), mieszam z 4 łyżkami soli i odstawiam na 2 godziny.
- Przygotowuję słoiki, zakrętki oraz zalewę: składniki umieszczam w garnku i zagotowuję do rozpuszczenia się ksylitolu.
- Odsączam z warzyw wodę, która się wydzieliła, przekładam do słoików z przyprawami, zalewam zalewą, zakręcam i pasteryzuję przez 10 minut od zagotowania się wody.
E. C.