Blog
2021-03-17
Przepis na "Chleb z garnka"

Mamy dla Was receptrurę na "chleb z garnka". Tak jest nazywany, gdyż można go upiec w przysłowiowym garnku lub naczyniu żaroodpornym. Niestety w dzisiejszych czasach mało kto ma jeszcze prawdziwy piec do wypieku chleba (tzw. piec chlebowy). A kto z Was kiedykolwiek miał okazję spróbować chleba z takiego pieca to wie o czym mówię. Dlatego piekąc go w garnku, choć trochę mamy możliwość przybliżyć smak dzieciństwa, a taki właśnie chleb piekła moja mama :)
2021-03-11
Czy istnieją zdrowe muffinki bez grama cukru? Tak, to możliwe!

Muffinki, które chcę Wam dziś zaproponować, można bez skrupułów dorzucić do lunch-boxa czy śniadaniówki Waszego dziecka. Można również po prostu raczyć się nimi przy kawie, są świetne na każdą okazję. Co w nich takiego niezwykłego? Poza mąką pełnoziarnistą, która jak wiadomo zawiera błonnik, mikro- i makroelementy oraz witaminy głównie z grupy B, mamy tu banany.
2021-02-23
Jak to jest z tymi kwasami tłuszczowymi? Wiedza i zaskakująca niespodzianka :)

Niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe to inaczej kwasy egzogenne. Są one niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu, jednak muszą zostać dostarczone z wraz pożywieniem. Nasze ciało nie potrafi sam ich wytworzyć. To, że są nienasycone oznacza, że w łańcuchu węglowym występują podwójne wiązania między atomami węgla, które mogą zostać wykorzystane w organizmie do różnych procesów i reakcji chemicznych. Ich obecność w diecie jest bardzo ważna.
2021-02-01
Migdały - orzechowa arystokracja?

Czy wiecie, że migdały wcale nie są orzechami? A no właśnie. To nasiona owoców migdałowca zwyczajnego. Ich ojczyzną są kraje Azji Mniejszej i Środkowej, jednak dziś największym ich producentem są Stany Zjednoczone. W czym migdały są tak wyjątkowe, że nazywane są “królem orzechów” mimo że orzechami nie są? Gdy im się dokładniej przyjrzeć, zaskoczą iście królewskim bogactwem wartości odżywczych i składników mineralnych.
2021-01-06
100% naturalne Masła Orzechowe

Całkiem spora rzesza osób tkwi ciągle w smutnym schemacie żywienia: śniadanie i kolacja - jakaś kanapka. Przeważnie kromka chleba (fajnie jeśli nie jest to białe pieczywo) posmarowana masłem lub margaryną (!), na to plaster wędliny czy sera żółtego i daj Boże plasterek pomidora. I tak na okrągło, lub prawie na okrągło. Też tak czasem macie? Bo pośpiech, nie chce wam się myśleć nad czymś ambitniejszym a taką kanapkę najszybciej zrobić?
