Porady żywieniowe

2023-02-05

Dobroci wprost z ula… Część I - miód i propolis

Dobroci wprost z ula… Część I - miód i propolis
Już w przedszkolu dzieci dowiadują się, że krowa daje mleko, a pszczoła miodek. Wstyd się przyznać, ale z taką wiedzą na temat pszczół i miodu wielu z nas pozostaje przez wiele, wiele lat. Pominę tu fenomen rodziny pszczelej i jej funkcjonowania jako społeczności, bo na ten temat powstała niejedna praca naukowa i nie na tym chciałam się dziś skupić. Czy miód to wszystko czym raczą nas te owady? Jak powstaje miód? Czy to faktycznie sam cukier, tyle że w innej postaci? Wreszcie - co tak naprawdę miód ma wspólnego z odpornością i czy tylko na niego warto zwrócić uwagę?
2022-11-03

Fenomen oleju z czarnuszki - czy faktycznie jest tak cenny?

Fenomen oleju z czarnuszki - czy faktycznie jest tak cenny?
Coraz więcej słyszy się ostatnio pochlebnych, czasem wręcz niesamowitych opinii na temat oleju z czarnuszki. Czy słusznie? A może to jednak burza w szklance wody i zwykłe nakręcanie koniunktury? Czym w ogóle jest ta czarnuszka? Rozprawiłam się z tematem i oto efekt…
Czarnuszka jest surowcem zielarskim, częścią rośliny o legendarnych nieomal właściwościach są nasiona czarnuszki siewnej (Nigella sativa L.). To właśnie z nich tłoczy się olej. Te czarne, aromatyczne ziarenka są również wykorzystywane w piekarnictwie czy jako przyprawa w kuchni.  
2022-10-01

Kontrowersyjne konopie i CBD - czy jest się czego bać?

Kontrowersyjne konopie i CBD - czy jest się czego bać?
Długo dojrzewał we mnie ten temat. Z początku sama gubiłam się w faktach, domysłach, niedopowiedzeniach… W końcu poukładałam sobie w głowie solidną porcję sprawdzonej i rzetelnej wiedzy i postanowiłam się nią z Wami podzielić. Co konopie siewne mają wspólnego z marihuaną? Chciałoby się rzec - wszystko. Tak naprawdę to dwie nazwy określające ten sam gatunek rośliny. Gatunek jeden, ale nie wszystkie rośliny wykazują działanie odurzające jak marihuana. Wśród konopi znaleźć można różne podgatunki i odmiany różniące się między sobą.
2022-09-17

Słoneczne, polne kwiatuszki - na co pomoże wrotycz?

Słoneczne, polne kwiatuszki - na co pomoże wrotycz?
Gdy wakacje w pełni, w przyrodzie coraz bardziej widoczny staje się kolor żółty. Na nieużytkach, przydrożnych rowach i zaroślach coraz częściej zauważyć można wysokie rośliny o pierzastych liściach i charakterystycznych żółtych kwiatostanach zebranych w okazałe baldachy. Mowa tu o wrotyczu pospolitym (Tanacetum vulgare L.), który jest rośliną powszechnie występującą na terenie całego kraju. Wrotycz ma niewielkie wymagania, a do tego jest bardzo odporny na niekorzystne warunki, toteż często jest określany mianem chwastu.  Dlaczego jednak warto zwrócić uwagę na tak pospolitą roślinę?
2022-06-22

Czy wszystkie "dodatki do żywości" są złe? Słów kilka o pektynach

Czy wszystkie "dodatki do żywości" są złe? Słów kilka o pektynach
Dla mnie czerwiec, a wraz z nim wytęsknione truskawki, oznacza rozpoczęcie sezonu na domową produkcję dżemów. Moi domownicy wprost nie dopuszczają możliwości, aby zabrakło dżemu truskawkowego, przy czym jedyny akceptowalny to ten domowy. Przy tej okazji chciałabym rozprawić się z mitem, jakoby wszelkie dodatki do żywności były “przeklęte” i mogły nam wyrządzić jedynie krzywdę, nieomal wpędzając nas do grobu… Przesadzam oczywiście, bo to skrajne opinie, ale wiele osób z dużym dystansem podchodzi do dodawania do przetworów owocowych czegokolwiek poza cukrem, czyniąc to zupełnie bezrefleksyjnie…
2022-06-09

Tradycyjny syrop z kwiatów bzu czarnego w nowej odsłonie

Tradycyjny syrop z kwiatów bzu czarnego w nowej odsłonie
Bez czarny kwitnie obecnie na całego, więc nie mogłam się oprzeć aby nie zrobić pysznego i zdrowego syropu. O właściwościach tych drobnych i aromatycznych kwiatuszków pisałam już wcześniej. Kto pamięta - z pewnością podzieli mój entuzjazm, a kto nie pamięta - zachęcam do lektury, a ochota na syropek rozkwitnie jak bez ;)
2022-05-18

Egzotyczna Acerola - czy może nam przynieść jakieś korzyści?

Egzotyczna Acerola - czy może nam przynieść jakieś korzyści?
Acerola, a właściwie malpigia granatolistna (Malpighia glabra L.) to egzotyczny krzew uprawiany w tropikalnych rejonach świata (Ameryka Środkowa, Wyspy Karaibskie, Brazylia, Teksas, Floryda, ale także Australia czy Azja). Zwany jest również wiśnią z Barbados i skojarzenie to nie jest przypadkowe. Owoce, dla których uprawia się tę roślinę kształtem i kolorem przypominają właśnie wiśnię lub czereśnię. Owoce niewielkie, ale kryją w sobie wielką moc, dlatego acerola robi coraz większą karierę…
2022-03-15

Bylica piołun - fakty, mity i legendy

Bylica piołun - fakty, mity i legendy
Pierwsze skojarzenie gdy słyszycie “piołun”? “GORZKIE”. To prawda, jednak jest wiele powodów aby przyjrzeć się bliżej bylicy piołun. Po łacinie to Artemisia absinthium L., jednak w różnych rejonach Polski ziele to jest nazywane na różne sposoby. Występuje jako piołun, absynt, bielica/bilica piołun, wermut czy psia ruta. To wieloletnia roślina zielna, naturalnie występuje na półkuli północnej, jednak w różne rejony świata została zawleczona. W ziołolecznictwie zaczęła być stosowana dość dawno, bo w starożytnym Egipcie, a jej właściwości są bardzo zróżnicowane. Jednak dlaczego należy zachować ostrożność przy zażywaniu bylicy?
 
2022-02-21

Co ma w sobie zielona kawa czego nie ma czarna

Co ma w sobie zielona kawa czego nie ma czarna
Czarną kawę wszyscy znamy, nawet jeśli nie jesteśmy jej zwolennikami czy smakoszami. Podobno zapach świeżo zaparzonej kawy działa równie pobudzająco co sam napój. Zielona kawa jest dużo mniej popularna, choć coraz głośniej słychać o jej niezwykłych właściwościach. “O co chodzi?” - pytacie? Już spieszę z wyjaśnieniem.
2022-02-03

Jak odchudzić wypieki aby nadal były smaczne i do tego zdrowe?

Jak odchudzić wypieki aby nadal były smaczne i do tego zdrowe?
Zdecydowana większość z nas lubi słodkości. Część osób po prostu bezrefleksyjnie je pałaszuje, jednak wśród pozostałego grona coraz więcej jest tych, którzy starają się odżywiać świadomie. Coraz więcej uwagi zwracamy na to co jemy oraz ile dobrego a ile złego wnosi to do naszej diety Z drugiej strony nie dajmy się zwariować. Mało kto świadomie chce zostać “dietetycznym ekstremistą” dla idei. Zachowajmy balans, bo nie trzeba od razu się wyrzekać się wszelkich przyjemności w imię zdrowego odżywiania. Można zdrowo, a jednocześnie smacznie - nawet odrobinę zaszaleć ;). Ale jak się do tego zabrać? Dziś zatrzymam się przy wypiekach.
 
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel