Porady żywieniowe
2021-07-24
Ni to kasza, ni to ryż, więc co? Quinoa!

Jest taka roślina, której nasiona znane i cenione są w krajach Ameryki Południowej już od 5 tysięcy lat. Po chwilowym spadku zainteresowania nią, w ostatnich latach wraca do łask i nawet w Polsce można znaleźć ekoplantacje, na których się ją uprawia. Ta roślina to komosa ryżowa (Chenopodium quinoa Willd.) znana również jako quinoa lub ryż peruwiański i to właśnie w Peru i Boliwii jest najczęściej uprawiana. To pseudozboże jest bliską krewniaczką występującej w Polsce komosy białej, ale również szpinaku czy buraka ćwikłowego! Dlaczego warto włączyć ją do diety? Zobaczcie sami.
2021-07-13
Owoc bzu czarnego - zdrowy czy trujący?

O bzie czarnym pisałam już nieco tutaj, ale wtedy skupiłam się na jego kwiatach, które mają liczne walory prozdrowotne. Mimo że swym wyglądem roślina ta nie każdego zachwyca, to jest warta uwagi, a to co najbardziej interesujące kryje w swoim wnętrzu. Warto zwrócić uwagę na owoce bzu czarnego, które oferują wiele korzyści. Pamiętać należy jednak o tym, że w całej roślinie znajdują się glikozydy cyjanogenne: sambunigryna i sambucyna. Związki te po spożyciu surowych części rośliny rozpadają się m. in. do cyjanowodoru czyli kwasu pruskiego. Objawy zatrucia to przede wszystkim osłabienie, zawroty głowy, przyspieszenie tętna, kłopoty z oddychaniem prowadzące nawet do duszności, nudności, wymioty i biegunka. Konieczna jest wtedy pomoc medyczna, a w pierwszej kolejności należy sprowokować wymioty.
2021-06-16
Kwiat bzu czarnego i jego niezwykłe właściwości

Być może są osoby, które nie kojarzą tej rośliny, choćby z wyglądu. U mnie zawsze przywołuje ona wspomnienia z dzieciństwa z wakacji spędzanych u babci na wsi. Bez czarny (Sambucus nigra L.) - bo o nim mowa - jest krzewem powszechnie występującym w Europie, a w naszym kraju pospolitym. Rośnie dosłownie wszędzie, na bezdrożach, między polami, ale również w miastach, w miejscach o których zapomniano. Kwitnie wraz z końcem czerwca i w lipcu, na biało - kremowo rozsiewając przy tym intensywny, miodowo-kwiatowy zapach. Owoce pojawiają się przeważnie we wrześniu, mają ciemną, purpurowo-fioletową barwę i silnie barwiący sok.
2021-05-13
Ważyła sroczka kaszkę... ale jaką?

Nie od dziś wiadomo, że wszelkie kasze bardzo korzystnie wpływają na nasze zdrowie. Czym są kasze? To jadalne nasiona zbóż lub zbóż rzekomych, które zostały pozbawione jedynie części niejadalnych. Czasami nasiona te zostają poddane niewielkiej obróbce mechanicznej. Ich historia sięga czasem tysięcy lat i są określane mianem żywności przetworzonej w najbardziej prymitywny sposób, ale to właśnie dzięki minimalnemu przetworzeniu tych ziaren wszelkie kasze zachowują najwięcej wartości.
2021-04-10
Ryż - niekoniecznie biały. Na który warto zwrócić uwagę?

Każdy z nas zna zwykły, poczciwy biały ryż. Swą popularność zawdzięcza temu, że jest naturalnie bezglutenowy, lekkostrawny i od dawna gości na naszych stołach. Ale gatunków, odmian i form ryżu jest dużo więcej, warto przyjrzeć im się bliżej. Większość dostępnych w handlu rodzajów ryżu pochodzi od ryżu siewnego (Oryza sativa L.), zboża, które znane jest człowiekowi już od ponad 5 tysięcy lat. Jest drugim najczęściej uprawianym zbożem na świecie i zapewnia wyżywienie ⅓ ludności świata. Warto jednak zwrócić uwagę na inne niż ryż biały jego formy. Są one pełne wartości odżywczych, których jego biały wariant jest pozbawiony. Dlaczego tak się dzieje?
2021-02-23
Jak to jest z tymi kwasami tłuszczowymi? Wiedza i zaskakująca niespodzianka :)

Niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe to inaczej kwasy egzogenne. Są one niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu, jednak muszą zostać dostarczone z wraz pożywieniem. Nasze ciało nie potrafi sam ich wytworzyć. To, że są nienasycone oznacza, że w łańcuchu węglowym występują podwójne wiązania między atomami węgla, które mogą zostać wykorzystane w organizmie do różnych procesów i reakcji chemicznych. Ich obecność w diecie jest bardzo ważna.
2021-02-01
Migdały - orzechowa arystokracja?

Czy wiecie, że migdały wcale nie są orzechami? A no właśnie. To nasiona owoców migdałowca zwyczajnego. Ich ojczyzną są kraje Azji Mniejszej i Środkowej, jednak dziś największym ich producentem są Stany Zjednoczone. W czym migdały są tak wyjątkowe, że nazywane są “królem orzechów” mimo że orzechami nie są? Gdy im się dokładniej przyjrzeć, zaskoczą iście królewskim bogactwem wartości odżywczych i składników mineralnych.
2021-01-06
100% naturalne Masła Orzechowe

Całkiem spora rzesza osób tkwi ciągle w smutnym schemacie żywienia: śniadanie i kolacja - jakaś kanapka. Przeważnie kromka chleba (fajnie jeśli nie jest to białe pieczywo) posmarowana masłem lub margaryną (!), na to plaster wędliny czy sera żółtego i daj Boże plasterek pomidora. I tak na okrągło, lub prawie na okrągło. Też tak czasem macie? Bo pośpiech, nie chce wam się myśleć nad czymś ambitniejszym a taką kanapkę najszybciej zrobić?
2020-11-11
Płatki śniadaniowe czy płatki zbożowe - oto jest pytanie...

Wielu z Was nie wyobraża sobie śniadania bez płatków. Możliwości tutaj co niemiara: śniadaniowe, zbożowe, na mleku krowim, roślinnym czy wodzie, z dodatkami, na słodko lub wytrawnie… No właśnie. Zawrotu głowy można dostać. Ale czy każde płatki zapewnią nam pełnowartościowe śniadanie?
2020-10-27
Chlorella i Spirulina - gramy w zielone?

Algi, glony, wodorosty - dość ekstremalny materiał na sałatkę, powie pewnie większość. Ja sama, gdy jakiś czas temu trafiłam na informację, że to właśnie glony i wodorosty mogą być sposobem na głód i niedożywienie, nie traktowałam tego poważnie. No bo przecież różne rzeczy można jeść, ale glony? Co prawda w temacie świadomego, zdrowego odżywiania byłam wtedy laikiem, ale między innymi właśnie algi były powodem, dla którego zainteresowałam się bliżej tym co i dlaczego warto jeść.